Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Zoete aardappel-pannenkoekjes

Zoete aardappel-pannenkoekjes

3.8 / 5. 4

Ingrediënten

Verder nodig

  • ovenschaal of braadslede

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Besprenkel de zoete aardappels met een beetje water en leg ze in een ovenschaal of braadslede. Pof de zoete aardappels in de schil in 35-45 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar. Meng intussen het volkorenmeel met het bakpoeder. Mix het ei met de melk. Verhit de olie in een koekenpan en giet bij het natte mengsel.
  • Pel de gepofte zoete aardappel en prak 250 g met een vork tot een puree. Roer het meel met bakpoeder door de puree. Voeg eerst een scheutje ei-melkmengsel bij de puree en meng tot een egaal geheel. Voeg daarna de rest toe. Zo voorkom je klontjes.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de eerste drie pannenkoekjes (met een doorsnede van circa 8 cm) op matig vuur in de achtergebleven olie. Voor de overige bakrondes hoef je geen extra olie meer toe te voegen, deze zit al door het beslag. Serveer de pannenkoekjes met een dot yoghurt en vers fruit.

Tip

  • VARIATIE Deze pannenkoekjes combineren ook goed met hartige ingrediënten zoals kaas of – iets spannender – met geitensmeerkaas en dadelstroop. Natuurlijk ook lekker met een klein beetje 100%-fruitjam, appel-, peren-, of dadelstroop. Voor de kleintjes is een pannenkoekje belegd met een paar plakjes banaan al een feest!
  • SNEL KLAAR Weinig tijd? Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Kook of stoom de blokjes in circa 10 minuten gaar, laat goed uitstomen en prak tot een puree. Volg daarna de rest van het recept.
  • SERVEREN Geef de afgekoelde pannenkoekjes mee in de lunchtrommel naar school. Ook koud zijn ze lekker.
  • DOEN Laat je kind meehelpen met het door elkaar roeren en prakken van de ingrediënten. Oudere kinderen kunnen meehelpen afwegen en misschien zelfs al een pannenkoekje helpen bakken.
  • BABYHAPJE Geef je baby eerst een apart hapje van gepofte, gepelde en geprakte zoete aardappel of stukjes zoete aardappel (zie de Rapleymethode in het boek). Geef in een later stadium in stukjes gesneden pannenkoek met geprakt vers fruit.

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze zoete aardappel-pannenkoekjes komt uit het boek Van kleine spruit tot toffe peer van Gees van Asperen (o.a. receptontwikkelaar, foodstylist, workshop- en foodconceptontwikkelaar).

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van