Gegrilde aubergine met kruiden, amandelen & tahina dressing

Gegrilde aubergine met kruiden, amandelen & tahina dressing

Het recept voor deze gegrilde aubergine met kruiden, amandelen & tahinadressing komt uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali. In dit boek leggen Merijn en Nadia alles uit over die typische Arabische ingrediënten: hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt kopen. En die kennis brengen ze gelijk in praktijk, met sprookjesachtig simpele, heerlijke gerechten vol verse seizoensgroenten, vaak zonder vlees. Met de watertandende fotografie van Sven Benjamins en de verleidelijke illustraties van Rosa Vitalie.

Over dit recept schrijven ze: “Aubergine met tahina is ook zo’n liefdevol huwelijk dat al jaren standhoudt. De combinatie van aubergine met de frisse groene kruiden, het citroenrasp, de knapperige amandelen en de romige kaas is niet te weerstaan. Geweldig op een Arabia-buffet of als lunchgerecht.”

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Tarwevrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • 4 stevige, lange aubergines (bij voorkeur van de Turkse winkel)
  • milde olijfolie
  • 4 takjes oregano
  • 4 takjes basilicum
  • 5 takjes koriander
  • 5 takjes peterselie
  • 50 g blanke amandelen
  • 2 dl witte tahina (zie in het boek)
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 75 g witte Turkse kaas (peynir, in blik, zie boek)
  • frisgroene olijfolie
  • pul biber (zie boek)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken, bestrooi ze met zout en besprenkel ze rijkelijk met olijfolie. Leg ze op een ovenplaat en rooster ze goudbruin in ca. 15 minuten.
  • Pluk de blaadjes van de takjes kruiden. Verhit een scheutje milde olijfolie en frituur de amandelen goudbruin. Hak ze grof en laat afkoelen. Maak een dressing van de tahina, het citroensap, 1 dl kokend water en olijfolie. Breng op smaak met zout. Heet water zorgt ervoor dat de dressing mooi vloeibaar blijft. Wordt de dressing toch weer dik, voeg dan nog wat heet water toe en breng weer op smaak met zout.
  • Leg de plakken aubergine op een schaal en laat ze een beetje afkoelen. Bestrooi rijkelijk met de groene kruiden, het citroenrasp en de amandelen. Verbrokkel de witte kaas erover en besprenkel met de tahinadressing en wat frisgroene olijfolie. Bestrooi met wat pul biber.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van