Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Zeebaars uit de oven met prei, aardappels, raki & dille

Zeebaars uit de oven met prei, aardappels, raki & dille

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappels, in plakjes van een paar mm dik
  • geraspte schil van 1 onbehandelde citroen
  • royaal bosje dille, heel grof gehakt
  • zout
  • peper
  • extra vergine olijfolie
  • 1 grote zeebaars van ca. 2½ kg of 2 kleinere, schoongemaakt, bijgesneden en geschubd
  • 100 ml raki of Pernod
  • 350 g miniprei

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verhit de oven tot 200 °C. Verdeel de aardappels over een braadslee en doe er de citroenschil, de helft van de dille, wat zout, peper en 2 eetlepels olie bij. Keer alles met je handen.
  • Snijd de vis aan elke kant drie keer in. Wrijf ze in met olijfolie, duw er dille in en bestrooi de vis vanbinnen en -buiten met zout en peper. Leg hem op de aardappels en doe ook wat dille in de buikopening. Overgiet alles met raki.
  • Zet een grote vis 30 minuten in de oven en een kleinere 20 minuten. (Als je kleinere vissen hebt, verhit dan de aardappels eerst 10 minuten voordat je de vis erop legt.) Controleer of de vis gaar is: het visvlees bij de graat in het dikste deel van de vis moet wit zijn en mag niet meer glanzen. Houd hem anders nog 5 minuten langer in de oven. Zo’n 5 minuten voor het vermoedelijke eind van de garingstijd kook je de minipreitjes in een stoompan of magnetron gaar. Bedruppel ze met olie en wat zout en peper.
  • Schep de vis en de aardappels voorzichtig op een warme schaal. Leg de prei eromheen en serveer het gerecht. Tomaten uit de oven zijn er lekker bij.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze zeebaars uit de oven met prei, aardappels, raki & dille komt uit het boek Simpel van Diana Henry. In Simpel verandert Diana Henry alledaagse maaltijden in iets bijzonders. Dit kookboek bevat simpele recepten voor simpele gerechten, waarvan de smaak groots is. Met ingrediënten die altijd in je keuken of koelkast staan, of die je nog gauw even in huis haalt. Met Simpel inspireert Diana Henry om élke dag lekker te eten.

Over dit recept schrijft ze: “Een grote, hele baars is indrukwekkend om te zien maar je kunt ook kleinere vissen nemen. Verkort de oventijden dan wel.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van