Vis uit de oven met chorizo

Vis uit de oven met chorizo

Het recept voor deze vis uit de oven met chorizo komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. The Hairy Dieters, Si & Dave, vielen dankzij hun eerste boek (Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek) 20 kilo af. En de kilo’s bleven eraf. Het belangrijkste: een dieet moet op de eerste plaats fantastisch lekker zijn. Volop inspiratie daarvoor in hun tweede boek!

Over dit recept schrijven ze: “Geen twijfel mogelijk – chorizo zit vol vet en calorieën. Maar wij zijn er dol op, en de worst heeft zo veel smaak dat een klein beetje al genoeg is. Dit is een caloriearme versie van een gerecht dat we op een strand in Patagonië voor het eerst hebben klaargemaakt. Het aantal calorieën hangt van de soort chorizo af, maar de magerste versies bevatten zo’n 300 calorieën per 100 g. Neem dus zo mogelijk deze soort.”

Ingrediënten

  • 4 x 150 g dikke witte visfilets, bijv. kabeljauw of schelvis (zonder vel)
  • vers geperst sap en geraspte schil van ½ grote limoen
  • sproei-olie
  • 100 g chorizo, zo nodig ontveld, en in plakken van 1½ cm
  • 2 dikke sneden oud wittebrood (circa 100 g), zonder korst
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • 15 g blaadjes bladpeterselie, grofgehakt
  • 1 el geraspte parmezaan
  • 1 tl grof zeezout, plus iets extra voor de laatste hand
  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • extra partjes limoen
  • vers gemalen zwarte peper

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Doe de vis in een niet-metalen kom en besprenkel hem met het limoensap. Roer even en zet hem afgedekt in de koelkast terwijl je de korst maakt.
  • Besproei een middelgrote pan met antiaanbaklaag licht met olie en bak de chorizo op niet te hoog vuur 1–2 minuten of tot het vet gaat smelten; roer regelmatig. Scheur het brood in stukken (zonder korst moet je zo’n 65 g overhouden) en doe ze in de pan. Roerbak nog 3 minuten; de stukken moeten rood zijn van het chorizovet. Laat ze op een bord 10 minuten afkoelen. Verhit de oven tot 200 °C/ hetelucht 180 °C.
  • Verkruimel het brood en de chorizo in een keukenmachine. Voeg knoflook, limoenschil, peterselie, kaas, een theelepel zout en veel vers gemalen zwarte peper toe en zet de keukenmachine weer even aan.
  • Besproei een bakblik licht met olie. Leg de visfilets er op de velkant in en overgiet ze met de marinade. Schep er het chorizomengsel op en druk het goed aan. Zet het geheel 15–18 minuten in de oven; de vis moet gaar zijn en de korst knapperig.
  • Leg de visfilets op warme borden, bedruppel ze met de olijfolie en bestrooi ze met nog wat zout, als je wilt. Geef er partjes limoen bij. De vis is lekker bij onze puree (recept in het boek) en wat sperziebonen, peultjes of andere groene groente.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 17.5
  • Lekker eten en toch afvallen en slank blijven
  • Het vervolg op het Echte mannen dieet (stiekem ook voor vrouwen)
  • The Hairy Bikers, Si King & Dave Myers zijn na hun vorige boek de kilo’s nog steeds kwijt!