Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Tonijn met ratatouille

Tonijn met ratatouille

5 / 5. 1

Ingrediënten

  • 4 verse tonijnsteaks (200 g per stuk)
  • 1 tl olijfolie
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • Ratatouille
  • 1 middelgrote aubergine, in stukken van 2 cm
  • 2 middelgrote courgettes, in de lengte doormidden en in plakjes van 2 cm
  • 1 grote rode paprika, zonder pitjes en in grove stukjes van 2 cm
  • 1 grote gele paprika, zonder pitjes en in grove stukjes van 2 cm
  • 2 el olijfolie
  • 2 uitjes, doormidden en in dunne plakjes
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 tl korianderzaad, gekneusd
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • handje verse basilicum, grof gescheurd, plus iets extra
  • partjes citroen (eventueel)
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Verder nodig

  • Vlamvaste stoofschaal

Bereidingswijze

  • Doe de aubergine, courgettes en paprika’s in een grote kom en roer er 1 eetlepel olijfolie door; de stukjes moeten licht bedekt zijn. Bestrooi ze met zout en veel zwarte peper.
  • Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de aubergine, courgettes en paprika’s in 3 gedeeltes lichtbruin maar nog niet helemaal gaar; keer ze vaak. Elke lading mag maar 2 minuten duren; de pan moet dus heet genoeg zijn. Doe elke lading in een kom zodra de groenten bruin zijn.
  • Verhit de oven tot 190 °C/hetelucht 170 °C. Zet een vlamvaste stoofschaal op niet te hoog vuur – een tamelijk ondiepe aardewerken schaal of ovenvaste sauteerpan is ideaal. Doe er de rest van de olie in en fruit de uien 3 minuten; roer regelmatig. Voeg de knoflook en koriander toe en bak ze 2 minuten mee.
  • Roer er de tomaten door, voeg de aangebruinde groenten toe en warm ze een paar minuten door. Leg het deksel erop en zet ze 25–30 minuten in de oven. Haal de schaal eruit, roer goed en zet hem er weer 10–15 minuten in of tot de groenten gaar zijn en de saus dik is.
  • Haal de ratatouille uit de oven en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat hem 10 minuten staan en bak intussen de tonijn. Ratatouille smaakt veel beter als hij een beetje is afgekoeld.
  • Bestrooi de tonijnsteaks aan beide kanten met zout en flink wat grof gemalen zwarte peper. Bestrijk een grote koekenpan met antiaanbaklaag of een grilleerpan met de theelepel olie en zet hem op hoog vuur.
  • Bak de tonijn in 1½–2½ minuut per kant naar wens gaar. Roer de basilicum door de ratatouille en verdeel het gerecht over 4 borden. Leg op elk bord een steak en garneer met meer basilicum en eventueel partjes citroen.

Het recept voor deze tonijn met ratatouille komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. The Hairy Dieters, Si & Dave, vielen dankzij hun eerste boek (Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek) 20 kilo af. En de kilo’s bleven eraf. Het belangrijkste: een dieet moet op de eerste plaats fantastisch lekker zijn. Volop inspiratie daarvoor in hun tweede boek!

Over dit recept schrijven ze: “Tonijn is een lekkere, voedzame vis, en met mediterrane ratatouille maak je er een echte zomerse maaltijd van. Je vrienden komen als vliegen op dit visfeest af… sorry! Koop wel goede tonijn, dan kun je hem nog een beetje rauw laten.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van