Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Teriyakizalm met mangosalsa

Teriyakizalm met mangosalsa

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • Voor de teriyakizalm
  • 150 ml water
  • 1 tl maïzena
  • 4 el sojasaus
  • 4 el vloeibare honing
  • 1 el vissaus
  • ½ el gemberpoeder
  • ½ el knoflookgranulaat
  • ½ el chilivlokken
  • 4 zalmfilets
  • 250 g kant-en-klare basmatirijst
  • 2 el neutrale olie, om in te bakken
  • wit sesamzaad (desgewenst)
  • Voor de salsa
  • 500 g mango, in stukjes, of een blik mango van 420 g, uitgelekt
  • 1 limoen, geraspte schil en sap
  • 1 el gedroogde koriander of een klein handjevol verse koriander, gehakt
  • 1 rode peper, diepvries of vers

Bereidingswijze

  • Begin met de teriyakisaus. Doe het water met de maïzena in een kom en roer tot het water melkwit is. Voeg dan de sojasaus, honing, vissaus, gember, knoflookgranulaat en chilivlokken toe, en roer goed. Leg de zalmfilets in de saus en laat ze marineren terwijl je de mangosalsa maakt.
  • Snijd de mango in hapklare stukjes, doe ze in een kom en hussel de rasp en het sap van de limoen, en de koriander erdoor. Als je verse peper gebruikt moet je hem fijnhakken en erdoor roeren. Een peper uit de vriezer kun je erbij raspen.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron.
  • Giet de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag (liefst met deksel, maar met een stuk aluminiumfolie kan ook), en zet hem op matig tot hoog vuur. Leg twee zalmfilets met de helft van de marinade in de pan en laat de rest nog even in de kom.
  • Bak de filets afhankelijk van de dikte ongeveer 2 minuten aan elke kant, maar let wel op dat de saus (door alle honing) niet te dik en/of plakkerig wordt – als dat dreigt te gebeuren moet je het vuur laag draaien en de saus even roeren. Draai het vuur uit en leg een deksel of een stuk folie op de pan, om het dikste deel van de vis verder gaar te stomen.
  • Doe voor het serveren de rest van de marinade met de andere 2 filets in een zak en vries ze in voor een volgende keer dat je trek in teriyaki hebt. Serveer de filets en mangosalsa op een bedje van rijst, en maak het gerecht af met een scheutje saus en wat sesamzaadjes.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Dit recept voor teriyakizalm met mangosalsa komt uit het kookboek Time to eat van Nadiya Hussain.

Over dit recept in het boek: ‘Een goede teriyaki wordt extra lekker wanneer je de vis een nacht in de koelkast laat marineren, maar dat wil niet zeggen dat het niet à la minute kan. Dat kan namelijk heel goed. Als je wilt, zet je het in no time op tafel, en het mooiste is dat je twee filetjes kunt bakken en eten, en de rest voor een andere keer kunt invriezen. Terwijl de vis staat te marineren kun je mooi een vlugge mangosalsa maken.’

Inkijkexemplaar van



Time to eat

Nadiya Hussain

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Gezond, smakelijk en stressvrij eten
  • De lekkerste én meest tijdbesparende recepten
  • Ontdek trucs om eenvoudig iedere maaltijd (voor) te bereiden, leer besparen en bewaren, en hoe je heerlijk kunt koken met de restjes van gisteren
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔