Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Tarwesalade met artisjok, venkelzaad & bietenloof

Tarwesalade met artisjok, venkelzaad & bietenloof

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 300 g tarwekorrels (bij de natuurwinkel, de Marokkaanse en de Midden-Oosterse winkel)
  • 5 dl vers geperst sinaasappelsap
  • 1 zak artisjokbodems (diepvries, bij de Marokkaanse en Turkse winkel)
  • 4 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • milde olijfolie
  • 2 el venkelzaad
  • 75 g hazelnoten
  • citroensap
  • 125 g jong bietenloof, snijbiet of baby swiss chard
  • 75 g rucola

Bereidingswijze

  • Kook de tarwekorrels in ruim water met wat zout in ca. 1 uur gaar, maar wel met een kleine beet. Giet af en spoel koud.
  • Breng het sinaasappelsap in een pannetje aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot een dikke siroop. Pas op: op het laatst gaat het snel en kan het aanbranden! Laat afkoelen.
  • Laat de artisjokbodems ontdooien en snijd ze in vieren. Snijd de uien in partjes. Snijd de knoflook in plakjes. Verhit een flnke laag olie in een diepe koekenpan en bak hierin de uien en artisjokken ca. 5 minuten op matig hoog vuur. Voeg de knoflook, het venkelzaad en naar smaak wat zout toe en laat op zo laag mogelijk vuur ca. 1 uur konfijten. Laat dan van het vuur af in de olie afkoelen.
  • Rooster de hazelnoten goudbruin in een hete, droge koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Maak een dressing van het ingekookte sap met de opgevangen olie van het konfijten. Voeg eventueel nog wat zout, peper en naar smaak wat citroensap toe.
  • Meng vlak voor het serveren de tarwekorrels met de gekonfijte artisjokken en uien, de hazelnoten, het bietenloof en de rucola. Meng de dressing erdoor.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze tarwesalade met artisjok, venkelzaad & bietenloof komt uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Over dit recept schrijven ze: “Tarwe is een geweldige drager voor salades en wat minder bekend dan bulghur, rijst of pasta. Dit recept is eigenlijk een verzameling favoriete ingrediënten: sinaasappelsapdressing, venkelzaad, hazelnoot en artisjok. De artisjokken uit de diepvries die je bij de Marokkaanse of MiddenOosterse winkel kunt kopen zijn hier ideaal voor!”

Lekker als maaltijdsalade, maar ook heerlijk op een Arabia-buffet.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van