Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Slanke paella

Slanke paella

4 / 5. 1

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 6 kippendijfilets zonder vel, gehalveerd
  • 75 g chorizo (wij vinden de pikante lekker), vel verwijderd, in plakjes van 5 mm dik
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in vieren, zaad en zaadlijsten verwijderd, in reepjes
  • 1 gele paprika, in vieren, zaad en zaadlijsten verwijderd, in reepjes
  • 150 g sperziebonen, afgehaald, in stukjes van 2 cm
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl gerooktepaprikapoeder
  • 2 flinke plukjes saffraandraadjes
  • 1 laurierblaadje
  • 175 g paellarijst
  • 1 l hete kippenbouillon, van 1 bouillonblokje
  • 500 g verse mosselen, schoongeboend, baard verwijderd
  • 1 middelgrote pijlinktvis, in ringen, of 225 g inktvisringen
  • 12 rauwe grote garnalen, gepeld of ongepeld, vers of ontdooid
  • zoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • citroenpartjes, voor erbij

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een paellapan van 38 cm (liefst met antiaanbaklaag) op middelhoog vuur. Als je geen paellapan hebt, gebruik dan een grote braadpan.
  • Bestrooi de stukken kip met zoutvlokken en peper en bak ze onder af en toe keren in ongeveer 5 minuten rondom lichtbruin. Voeg de chorizo toe en bak de plakjes 30 seconden; keer ze halverwege om. Schep de kip en chorizo met een schuimspaan in een grote, hittebestendige kom en laat het vet in de pan zitten.
  • Bak de uien in 4-5 minuten in dezelfde pan zacht en goudbruin, onder af en toe roeren. Voeg de paprika’s en sperziebonen toe en bak ze 2 minuten mee, tot ze zacht beginnen te worden. Roer de knoflook, het gerooktepaprikapoeder, de saffraan, laurier en rijst erdoor en bak alles 1-2 minuten, tot de rijstkorrels glanzen.
  • Doe de kip en chorizo met hun bakvocht terug in de pan. Roer goed en voeg daarna de kippenbouillon toe; breng op smaak met peper. Roer een of twee keer en verhit de paella op middelhoog vuur tot hij zacht borrelt. Laat hem 12 minuten koken, onder af en toe roeren.
  • Roer de mosselen kort door de rijst en zorg ervoor dat ze goed onder de rijst zitten. Breng het geheel weer aan de kook en laat de paella 3 minuten koken onder af en toe roeren, tot de meeste mosselen openstaan.
  • Strooi de inktvisringen en garnalen over de paella en roer ze er goed door. Kook de paella 4-5 minuten, tot de inktvis en garnalen gaar zijn, de rijst zacht is en vrijwel al het vocht is opgenomen. De garnalen moeten helemaal roze zijn.
  • Het is belangrijk dat je niet meer roert nadat je de inktvis en garnalen hebt toegevoegd, zodat de rijst aan de bodem en zijkant van de pan licht aanbakt, waardoor de paella extra smaak krijgt. Houd de hitte wel goed in de gaten, want de rijst mag niet aanbranden. Voeg een scheut water toe als de paella te droog wordt voordat de rijst gaar is. Gooi mosselen die niet openstaan, weg. Serveer er citroenpartjes bij om erboven uit te knijpen.

Tip

Boen de mosselen heel goed schoon en verwijder alle pokken die meegelift zijn. Gooi mosselen met kapotte schelpen weg. Tik openstaande mosselen tegen de rand van je aanrecht. Gooi ze weg als ze niet dichtgaan, want dan zijn ze waarschijnlijk dood.

Het recept voor deze slanke paella komt uit het boek Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek van The Hairy Dieters (Si King & Dave Myers). Met minder rijst en vet en meer ‘gezond spul’ (zoals eiwitten en groenten). De mannen schrijven erover: “Wij maakten deze paella op het strand in Northumberland en, dieet of niet: sommigen zeiden dat het de lekkerste ooit was. En daar zijn wij het helemaal mee eens.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van