Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Rundvlees reepjes met broccoli en lente-ui in roerbaksaus

Rundvlees reepjes met broccoli en lente-ui in roerbaksaus

3.2 / 5. 6

Ingrediënten rundvlees reepjes met broccoli

  • 2 tl maizena
  • 3 el plus 2 tl zoutarme sojasaus (gebruik tamari voor een glutenvrije variant - let goed op het etiket)
  • 2 tl rijstwijn
  • 3 tl sesamolie
  • 450 g entrecote, zonder vet, tegen de draad in dunne plakjes gesneden
  • ¼ tl zeezout
  • 400 g broccoliroosjes
  • 4 middelgrote lente-uitjes, in stukjes van 2,5 cm gesneden; het wit en groen van elkaar scheiden
  • 1 el gehakte knoflook
  • ½ tl gehakte verse gember
  • 2 el donkerebruine suiker
  • 1 el oestersaus (lees het etiket om er zeker van te zijn dat dit product glutenvrij is)

Bereidingswijze rundvlees reepjes met broccoli

  • Klop in een ondiepe glazen schaal de maizena, 2 eetlepels van de sojasaus, de rijstwijn en 1 theelepel van de sesamolie door elkaar. Breng de biefstuk op smaak met zout en voeg aan de marinade toe. Bedek het vlees helemaal met een laagje marinade. Laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de broccoli toe en kook de broccoli ongeveer 1 minuut tot hij heldergroen is. Giet af en spoel onder koud stromend water af om het kookproces te stoppen.
  • Verhit een grote wok of koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Voeg 1 theelepel van de sesamolie toe en vervolgens de helft van het vlees. Bak 30 seconden zonder het vlees aan te raken, draai het vlees om en bak nog eens 30 seconden. Beweeg het vlees zodanig dat het aan alle kanten bruin wordt. Leg op een bord en herhaal met 1 theelepel olie en de rest van het vlees.
  • Verhit de rest van de sesamolie in de wok en voeg het wit van de lente-uitjes, de knoflook en de gember toe. Bak ongeveer 30 seconden tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de broccoli, bruine suiker, de overgebleven 3 eetlepels sojasaus en de oestersaus toe en roerbak 30 seconden. Voeg het vlees toe en roerbak nog eens 30 seconden. Haal van het vuur en roer het groen van de lente-ui erdoorheen.

Tip

  • Serveer dit gerecht met 150 g gekookte bruine jasmijnrijst of maak gebakken bruine rijst met groenten (zie recept in het boek) als je een restje bruine rijst hebt.
  • Aangezien het best even duurt voordat bruine rijst is gekookt, begin ik daar altijd mee en ga vervolgens aan de slag met de groenten. Om nog meer tijd te besparen, kun je de rijst een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij?

Het recept voor deze rundvlees reepjes met broccoli en lente-ui in roerbaksaus komt uit het boek Skinny taste van Gina Homolka. Ze schrijft erover: “Twee gerechten, Mongools rundvlees en rundvlees met broccoli, combineer ik in dit eenvoudigere en minder vette alternatief voor de Chinese afhaalvariant. Het bestaat uit magere reepjes dunne lende, broccoliroosjes en lente-ui in een zoete en smakelijke magere roerbaksaus. Gelukkig gaat niets zo snel als roerbakken, wat het perfect maakt voor doordeweekse avonden.”

Gina Homolka kreeg twee kinderen en dat leverde haar een paar extra kilo’s op. Die wilde ze graag verliezen, maar belangrijker nog vond ze om haar gezin en zichzelf een gezonde maaltijd voor te zetten. Ze ontwikkelde haar eigen levensstijl en deelde haar heerlijke recepten op haar blog, skinnytaste.com. De inspirerende, slanke recepten vormden de basis voor het kookboek Skinny Taste, vol smaakvolle, gezonde recepten voor het hele gezin. De blogs en het kookboek wekten de interesse van grote aantallen fans, onder wie Oprah Winfrey en passen naadloos in de trend van gezonde voeding en gezond leven. De recepten zijn gemakkelijk te bereiden en smaakvol in beeld gebracht.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



Skinny taste

Gina Homolka

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Smaakvol, gezond koken voor het hele gezin
  • Inspirerende, slanke recepten
  • Makkelijk te bereiden
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔