Rotolo met spinazie en ricotta & tomatensaus

Rotolo met spinazie en ricotta & tomatensaus

0 / 5. 0

Ingrediënten rotolo met spinazie en ricotta & tomatensaus

  • 1x pastadeeg (zie boek)
  • 1 groot vrije-uitloopei, losgeklopt
  • ½ x eenvoudige tomatensaus (zie boek)
  • voor de vulling
  • 6 banaansjalotten, gepeld
  • extra vergine olijfolie
  • 300 g spinazie, gewassen
  • zeezout
  • zwarte peper uit de molen
  • 50 g parmezaan, plus extra om te raspen
  • ¼ bol nootmuskaat
  • 2 grote vrije-uitloopeieren
  • 400 g goede ricotta (verkrijgbaar bij Italiaanse winkels)
  • 1 bal van 125 g mozzarella

Verder nodig

  • pastamachine

Bereidingswijze

  • Hak de sjalotjes voor de vulling fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op matig vuur en laat de sjalotjes 10 minuten zweten, of tot ze zacht zijn. Doe er de spinazie en een snufje zout bij, laat de blaadjes slinken en laat afkoelen. Rasp de parmezaan en nootmuskaat in een kom, doe er het ei en de ricotta bij en klop ze met een snufje peper en zout door elkaar. Knijp de spinazie uit, hak de blaadjes fijn en werk ze door het mengsel in de kom.
  • Bestuif je werkvlak met bloem (zorg voor voldoende ruimte!). Verdeel het pastadeeg in drie porties, druk ze plat en draai ze op de dikste stand door een pastamachine. Zet de machine telkens een standje dunner tot je bij standje 1 bent en het deeg mooi dun is (dek de uitgerolde vellen af met een vochtige theedoek). Snijd de vellen op een vochtige theedoek op 45 cm lengte en plak de lange kanten met wat losgeklopt ei aan elkaar zodat je een grote rechthoek krijgt (van ongeveer 35 x 45 cm).
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Verdeel er stukjes mozzarella over, rasp er een laagje parmezaan over en kwast de deegrand in met losgeklopt ei. Rol het deeg met behulp van de theedoek voorzichtig op, druk de rand goed aan en vouw de uiteinden dicht. Wikkel de rol in de theedoek, draai de uiteinden als een soort zuurtje dicht en zet ze vast met een touwtje. Wikkel de rol in plasticfolie en bind er nog een touwtje om (zie afbeelding in boek).
  • Leg de rotolo in een diepe braadslede met kokend water op hoog vuur en kook hem 10 minuten terwijl je hem regelmatig draait. Giet er gaandeweg zo nodig extra kokend water bij. Pak de rotolo voorzichtig uit, snijd de uiteinden af en snijd hem in 12 plakjes. Serveer met de eenvoudige tomatensaus en geraspte parmezaan. Je kunt de schijfjes rotolo ook 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn, in de saus, in een grote ovenbestendige pan op 200 °C/gasstand 6 in de oven zetten. Rasp er vlak voor het einde een beetje parmezaan over.

Wil je meer recepten uit de categorie Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze rotolo met spinazie en ricotta & tomatensaus komt uit Het pastaboek van Gennaro Contaldo, Jamie Olivers Italiaanse mentor.

Inkijkexemplaar van