Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi en garnalen

Roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi en garnalen

0 / 5. 0

Ingrediënten roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos

  • 1 el koolzaad- of saffloerolie
  • ¼ grote bloemkool, de roosjes in plakjes van 1,5 cm
  • ½ grote paksoi, de stengels in stukken van 2,5 cm
  • 250 g grote garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ tl sambal oelek of andere hete chilisaus, naar smaak
  • 1 el honing
  • 2 tl vissaus
  • handvol verse basilicum, plus extra om te garneren
  • 3 el ongezoete kokosvlokken, geroosterd (zie boek)

Bereidingswijze roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos

  • Verhit 1½ tl olie in een wok of grote gietijzeren pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de bloemkool toe en zet het vuur iets lager. Bak de bloemkool in ongeveer 4 minuten goudbruin. Schep zo nu en dan door. Voeg de paksoi toe en doe het deksel op de pan. Bak de groenten nog ongeveer 8 minuten tot ze gaar zijn. Schep zo nu en dan door. Schep op een bord en dek af om warm te houden.
  • Verhit 1 theelepel olie in dezelfde pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten. Schep ze door en duw ze met een houten lepel aan de kant. Doe de resterende ½ theelepel olie in de pan. Voeg de knoflook toe en fruit in ongeveer 1 minuut, al roerend, glazig.
  • Meng met de garnalen. Roer de sambal oelek, honing en vissaus erdoor. Voeg de groenten toe en laat nog 30 seconden doorwarmen. Roer het basilicum erdoor. Garneer met de kokosvlokken en extra basilicum en serveer.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij?

Het recept voor deze roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Dit Zuidoost-Aziatische roerbakgerecht is een uitstekende manier om meer kruisbloemige groenten (met name bloemkool en paksoi) te eten, die tot de beste bronnen van ontstekingsremmende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten, behoren. Serveer met bruine rijst of andere volle granen.”

Per portie: 298 calorieën, 13 g vet (4 g verzadigd vet) , 162 mg cholesterol, 14 g koolhydraten, 23 g eiwit, 5 g vezels.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van