Risotto met erwtjes en asperges uit de oven

Risotto met erwtjes en asperges uit de oven

Het recept voor deze risotto met erwtjes en asperges uit de oven komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van de Britse vooraanstaande vegetarische kookboekenschrijfster Rose Elliot.

Over dit recept schrijft Rose: “Laat de oven het werk voor je doen op een vroegzomerse dag, wanneer je liever buiten bent dan achter het fornuis staat. Ik vind dit een heerlijk hoofdgerecht en eet er graag een verse salade van zachte blaadjes bij.”

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch? >

Ingrediënten risotto met erwtjes en asperges

  • 900 ml kokend water
  • 1 tl groentebouillonpoeder
  • 1 ui, gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 350 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn, sherry, Noilly Prat of droge martini
  • 350 g groene asperges, bijgesneden en gehalveerd
  • 200 g doperwtjes, uit de diepvries, ontdooid
  • zout
  • zwarte peper
  • gehakte munt, voor erbij
  • schilfers of geraspte (vegetarische) Parmezaanse kaas, voor erbij (naar keuze)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC/gasstand 6. Verwarm een grote ovenschaal (of braadslee) om de risotto in te bereiden in de oven. Doe het kokende water met het bouillonpoeder in een pan, roer en houd de bouillon op laag vuur warm.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui en selderij 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de knoflook en rijst toe. Bak alles al omscheppend 1-2 minuten, voeg de wijn, sherry of droge martini, 1 theelepel zout en een draai zwarte peper toe en laat het op het vuur borrelen tot de vloeistof is geabsorbeerd.
  • Schep het rijstmengsel in de voorverwarmde ovenschaal en schenk de bouillon erbij. Roer even goed om alle ingrediënten gelijkmatig te verdelen. Bak de rijst onafgedekt 20 minuten in de oven, of tot hij zacht is maar nog wel zijn vorm heeft en de bouillon is geabsorbeerd.
  • Kook 10 minuten voordat de risotto gaar is de asperges 4-6 minuten of tot ze zacht zijn in een beetje kokend water. Voeg kort de erwtjes toe, alleen om ze te verwarmen, en giet alles af.
  • Roer de risotto goed door als hij gaar is, dan wordt hij lekker romig. Breng op smaak met peper en zout, voeg de asperges, erwtjes en gehakte munt toe, roer alles door en serveer het gerecht meteen, desgewenst met wat Parmezaanse kaas.

Tip

Van restjes van deze risotto kun je overheerlijke kroketjes maken. Maak van het koude mengsel balletjes, rol ze door bloem en dompel ze daarna in losgeklopt ei of in een mengsel van maizena en water (zie recept in het boek). Rol ze door droog broodkruim en fituur ze krokant. Lekker met een mierikswortel- of tomatensaus.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 20

Dit recept komt uit dit boek

30 minuten vegetarisch

Rose Elliot

  • 100 overheerlijke en uiteenlopende recepten om jezelf en je vrienden te verrassen
  • Heerlijk, je kunt er eindeloos mee variëren en hartstikke gezond
  • Te bereiden in minder dan een half uur en geschikt voor elke dag van de week