Risotto met bleekselderij en gorgonzola

Risotto met bleekselderij en gorgonzola

5 / 5. 1

  • 4
  • 30 à 55 min (afhankelijk van de soort rijst)
  • Tini Brugge en Vanessa van Koppen
  • Hoofdgerecht

Ingrediënten

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verwijder de blaadjes van de bleekselderij en bewaar ze. Snijd de stengels bleekselderij in plakjes en kook deze 3 minuten in ongeveer een liter water, eventueel met een beetje zout. Giet de selderij af, maar bewaar het kookvocht.
  • Snipper de ui en fruit hem in de olie in een diepe pan op halfhoog vuur. Voeg de rijst toe en fruit die even tot de korrels glazig zijn. Zet het vuur hoger en schenk de wijn erbij. Hak de walnoten en voeg ook die toe, zodat ze lekker zacht worden. Zet het vuur laag.
  • Voeg nu steeds een soeplepel kookvocht van de selderij toe en verwarm al roerend totdat het vocht is opgenomen. Herhaal dit. Een bouillonblokje geeft wat extra smaak. Voeg ook de stukjes bleekselderij toe en zoveel kookvocht totdat de rijst gaar is. De witte rijst heeft ongeveer 20 minuten nodig, de volkorenrijst 45 minuten.
  • Snijd de gorgonzola in blokjes en voeg die aan het einde toe. Zet het vuur uit, laat de kaas smelten en breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper. Dien op met een paar walnoten, eventueel met wat achtergehouden blokjes gorgonzola en fijngesnipperde blaadjes van de bleekselderij.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Het recept voor deze risotto met bleekselderij en gorgonzola komt uit het boek De rijke wereld van kloosterkruiden van Tini Brugge en Vanessa van Koppen. Het is een romige risotto met de lichtpittige smaak van Italiaanse blauwe kaas en de frisheid van bleekselderij. Een heerlijke vegetarische maaltijd! In het recept staat volkorenrijst, maar met witte rijst is het gerecht sneller klaar.

Over bleekselderij in het boek: “Een oude bekende, ook voor Plinius (1e eeuw) die de plant reeds beschrijft. In die tijd werd selderij gebruikt tegen misselijkheid en als vochtafdrijvend middel. Zo kende ook Walafried Strabo de geneeskracht. De typische geur en smaak kom je tegen in allerlei soorten selderij die tegenwoordig als groente op de markt zijn, zoals bleekselderij en knolselderij. Vooral blad- en snijselder worden als kruid beschouwd. In de tijd van Walafried Strabo (9e eeuw) was het al een alledaagse, geliefde tuinplant. De hedendaagse variëteiten wijken nogal af van de oude soort zoals Plinius en abt Walafried Strabo die kenden.”

Inkijkexemplaar van



Tini Brugge en Vanessa van Koppen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔