Het recept voor deze risotto met bleekselderij en gorgonzola komt uit het boek De rijke wereld van kloosterkruiden van Tini Brugge en Vanessa van Koppen. Het is een romige risotto met de lichtpittige smaak van Italiaanse blauwe kaas en de frisheid van bleekselderij. Een heerlijke vegetarische maaltijd! In het recept staat volkorenrijst, maar met witte rijst is het gerecht sneller klaar.
Over bleekselderij in het boek: “Een oude bekende, ook voor Plinius (1e eeuw) die de plant reeds beschrijft. In die tijd werd selderij gebruikt tegen misselijkheid en als vochtafdrijvend middel. Zo kende ook Walafried Strabo de geneeskracht. De typische geur en smaak kom je tegen in allerlei soorten selderij die tegenwoordig als groente op de markt zijn, zoals bleekselderij en knolselderij. Vooral blad- en snijselder worden als kruid beschouwd. In de tijd van Walafried Strabo (9e eeuw) was het al een alledaagse, geliefde tuinplant. De hedendaagse variëteiten wijken nogal af van de oude soort zoals Plinius en abt Walafried Strabo die kenden.”
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.
Tini Brugge en Vanessa van Koppen
Onze veilige betaalmethoden: