Oma’s gehaktballen
- Iris de Groot
- Hoofdgerecht
- Gezond-oud-worden
Ingrediënten
- 700 g aardappelen
- 200 ml melk (optioneel)
- 1 gesnipperde ui
- 400 g half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- 500 g champignons
- 1 blikje tomatenpuree (140 g)
- 250 ml bouillon van een half bouillontablet
- 100 ml koksroom
- 1 el maïzena
- 600 g verse spinazie
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en kook deze in 30 minuten gaar
- Giet de aardappelen af
- Pureer de aardappelen en maak smeuïg naar believen met de melk
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout
- Bak de ui op een laag vuur in een eetlepel olijfolie totdat deze glazig is
- Laat even afkoelen
- Meng de ui met het ei door het gehakt in een mengkom
- Vorm ballen van het gehaktmengsel en druk deze ietwat plat om het bakken te vergemakkelijken
- Bak de gehaktballen in de boter
- Schep de ballen uit het bakvocht en bak hierin de champignons totdat al het vocht verdampt is
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee
- Blus af met de bouillon
- Leg de gehaktballen weer terug in de pan en laat deze gedurende 15 minuten zachtjes sudderen
- Schep de ballen uit
- Voeg de koksroom toe aan de saus en bind met maïzena
- Wok de spinazie in 1 eetlepel olie, steeds beetje bij beetje omdat het slinkt
- OPDIENEN | Schep de puree op het bord. Schep de champignons erbij. Verdeel de spinazie rondom. Leg de gehaktballen op de champignons. Giet de saus rond het vlees
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Dit recept voor oma’s gehaktballen komt uit het boek Eten om niet te vergeten van Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot.
Over dit recept in het boek: “Groene (blad)groenten bevatten veel ijzer. Een goed ijzergehalte in het bloed zorgt ervoor dat men zich goed kan concentreren. Door de aardappels te koken, en ze daarna in partjes te bakken kunnen ze eventueel met de hand gegeten worden. Het is ook mogelijk om kleinere gehaktballen te maken, verkort dan de baktijd zodat ze niet droog worden.”