Oma’s gehaktballen

Oma’s gehaktballen

Dit recept voor oma’s gehaktballen komt uit het boek Eten om niet te vergeten van Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot.

Over dit recept in het boek: “Groene (blad)groenten bevatten veel ijzer. Een goed ijzergehalte in het bloed zorgt ervoor dat men zich goed kan concentreren. Door de aardappels te koken, en ze daarna in partjes te bakken kunnen ze eventueel met de hand gegeten worden. Het is ook mogelijk om kleinere gehaktballen te maken, verkort dan de baktijd zodat ze niet droog worden.”

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij? >

Ingrediënten

  • 700 g aardappelen
  • 200 ml melk (optioneel)
  • 1 gesnipperde ui
  • 400 g half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 500 g champignons
  • 1 blikje tomatenpuree (140 g)
  • 250 ml bouillon van een half bouillontablet
  • 100 ml koksroom
  • 1 el maïzena
  • 600 g verse spinazie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en kook deze in 30 minuten gaar
  • Giet de aardappelen af
  • Pureer de aardappelen en maak smeuïg naar believen met de melk
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout
  • Bak de ui op een laag vuur in een eetlepel olijfolie totdat deze glazig is
  • Laat even afkoelen
  • Meng de ui met het ei door het gehakt in een mengkom
  • Vorm ballen van het gehaktmengsel en druk deze ietwat plat om het bakken te vergemakkelijken
  • Bak de gehaktballen in de boter
  • Schep de ballen uit het bakvocht en bak hierin de champignons totdat al het vocht verdampt is
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee
  • Blus af met de bouillon
  • Leg de gehaktballen weer terug in de pan en laat deze gedurende 15 minuten zachtjes sudderen
  • Schep de ballen uit
  • Voeg de koksroom toe aan de saus en bind met maïzena
  • Wok de spinazie in 1 eetlepel olie, steeds beetje bij beetje omdat het slinkt
  • OPDIENEN | Schep de puree op het bord. Schep de champignons erbij. Verdeel de spinazie rondom. Leg de gehaktballen op de champignons. Giet de saus rond het vlees

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Eten om niet te vergeten

Iris de Groot, Luuk Eliëns, Rachelle Elshout

  • Praktische handleiding voor goede en gezellige maaltijden voor dementerenden
  • Geen wetenschappelijk onderzoek, wel een aanzet tot discussie
  • 25 heerlijke recepten
14,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay