Koekjes van kikkererwten en gierst met paprikasaus

Koekjes van kikkererwten en gierst met paprikasaus

Het recept voor deze koekjes van kikkererwten en gierst met paprikasaus komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot. In het boek staan meer dan 100 overheerlijke en uiteenlopende recepten om jezelf en je vrienden te verrassen. Recepten waarin groenten terecht de hoofdrol spelen: ze zijn heerlijk, je kunt er eindeloos mee variëren en ze zijn – mooi meegenomen – nog hartstikke gezond ook. Alle recepten zijn te bereiden in minder dan een half uur en geschikt voor elke dag van de week!

Over dit recept schrijft Rose: “Dit is ook zo’n recept dat iedereen wel lekker vindt. Het is makkelijk om te maken en perfect voor een groot gezelschap van jong tot oud. Met wat salades en dipsauzen erbij vormt het een heerlijk ontspannen maaltijd. Je kunt heel goed kant-en-klare Thaise currypasta gebruiken, maar lees wel het etiket op de verpakking als je wilt weten of die ook geschikt is voor vegetariërs.”

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten koekjes van kikkererwten en gierst

  • 125 g gierst
  • 300 ml water
  • 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt
  • 3–4 tl Thaise rode currypasta, of naar smaak
  • 4 el gehakte verse koriander
  • 2 lente-uitjes, fijngesnipperd
  • zout en zwarte peper
  • 1–2 el volkorenmeel, voor het jasje
  • koudgeperste koolzaadolie of olijfolie, voor het bakken
  • Voor de zoete mosterddip
  • 3 el bruine rijststroop of ahornsiroop
  • 2 tl dijonmosterd
  • flinke snuf rode chilivlokken
  • Voor de paprikasaus
  • 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en gehakt
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el rijst- of ciderazijn
  • snufje rode chilivlokken

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Doe de gierst samen met het water in een pan en breng hem aan de kook. Laat de gierst met het deksel op de pan 15–20 minuten koken, tot al het water is geabsorbeerd en de gierst lekker licht en luchtig is.
  • Begin intussen met de paprikasaus: doe de paprika samen met de ahornsiroop, azijn en chilipeper in een pan en verhit alles op laag vuur en met het deksel op de pan ca. 10–15 minuten of tot de paprika heel zacht is. (Je hoeft geen extra water toe te voegen, want de paprika scheidt al snel genoeg vocht uit.)
  • Stamp de gierst en kikkererwten fijn, meng de currypasta, koriander, gesnipperde lente-uitjes erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Maak platte koekjes van het mengsel en bedek ze met het meel.
  • Verhit een beetje koolzaadolie in een koekenpan en bak de koekjes tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig en vanbinnen door en door heet zijn.
  • Maak terwijl je de koekjes bakt de mosterddip door de bruine rijststroop of ahornsiroop, mosterd en chilivlokken te mengen.
  • Dep de koekjes droog met keukenpapier en serveer ze met de mosterddip en paprikasaus.

Tip

Deze koekjes kun je heel goed invriezen, dus is het de moeite waard om de hoeveelheid te verdubbelen als je toch bezig bent. Vries ze los op een bord in of nadat je ze met meel hebt bedekt; daarna kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak doen. Je kunt ze snel direct uit de diepvries bakken als je ze nodig hebt.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 20

Dit recept komt uit dit boek

30 minuten vegetarisch

Rose Elliot

  • 100 overheerlijke en uiteenlopende recepten om jezelf en je vrienden te verrassen
  • Heerlijk, je kunt er eindeloos mee variëren en hartstikke gezond
  • Te bereiden in minder dan een half uur en geschikt voor elke dag van de week