Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Griekse hartige taart met courgette, polenta, feta & dille

Griekse hartige taart met courgette, polenta, feta & dille

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 1 kg courgette, in 2 cm dikke schijfjes
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • 125 g lente-uitjes, bijgesneden
  • 5 middelgrote eieren, geklutst
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 35 g middelgrove polenta
  • 135 g feta, verkruimeld
  • 50 g kefalotyri of pecorino, fijn geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 20 g dille, blaadjes gehakt, grove stelen verwijderd, plus meer voor erover

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 6).
  • Leg de courgettes in een grote braadslee waarin ze min of meer in een enkele laag passen. Schep ze om met 2 eetlepels van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 10 minuten, voeg de lente-uitjes toe en sprenkel de laatste eetlepel olie erover. Zet het geheel terug in de oven en rooster het nog 10–15 minuten. De courgettes moeten dan zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt en de lente-uitjes moeten licht geschroeid zijn.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (gasstand 4).
  • Meng in een grote kom de rest van de ingrediënten en voeg royaal zout en peper toe. Schep de groenten in een gratineerschaal; die van mij is 27 x 20 x 5 cm en heeft een inhoud van 1 liter. Een gietijzeren of koperen schaal is het best, want metaal geleidt hitte goed. Schenk het beslag over de groenten en bak het gerecht 15–20 minuten of tot het net gestold, goudbruin en iets gerezen is. Serveer het heet of warm, bestrooid met de dille.

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze Griekse hartige taart met courgette, polenta, feta & dille komt uit het kookboek Uit de oven van Diana Henry. Ze schrijft erover: “Dit gerecht is gebaseerd op een Grieks gerecht dat erg veelbelovend klonk, maar ik moest het vele malen bereiden voordat het de bijbehorende zachtheid kreeg in plaats van dat het op een in de oven gebakken frittata leek. Het is absoluut een hoofdgerecht. Ik eet het vaak met alleen een salade.”

Inkijkexemplaar van



Uit de oven

Diana Henry

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • In een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel zetten
  • Easy-going recepten van Diana Henry, de culinair journaliste van The Sunday Telegraph
  • Of je nu een snelle ovenschotel zoekt voor doordeweeks, zin hebt in licht en veggie, of groots wilt uitpakken voor vrienden: elk recept is even smaakvol
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔