Gesmoorde kip met groene olijven en ingelegde citroen
- 2
- voorbereidingstijd: 10 minuten, bereidingstijd: 55 minuten
- Christine Bailey
- Hoofdgerecht
- Kip, Ovengerechten
Ingrediënten gesmoorde kip
- mespuntje saffraandraadjes
- 4 kippendijen zonder bot
- 1 el kokosolie
- 4 sjalotten, gehalveerd
- 2 knoflookteentjes, in plakjes
- ¼ tl gemalen kurkuma
- ½ tl gemalen koriander
- ½ tl gemalen komijn
- 2 tomaten, gehakt
- 10 ontpitte groene olijven
- 250 ml kippenbottenbouillon (zie recept in het boek)
- 1 ingelegde citroen, fijngehakt
- handjevol peterselieblaadjes, fijngehakt
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- Paleobrood met zaden (zie recept in het boek), voor bij het serveren
Verder nodig
- Vijzel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4. Doe de saffraan in een kleine vijzel en maak fijn. Zet apart.
- Kruid de kip met zout en peper. Verhit de olie in een vuurvaste stoofpan op halfhoog vuur en bak de kip rondom in 2-3 minuten bruin. Neem de kip uit de pan en leg apart.
- Voeg sjalot, knoflook, saffraan, kurkuma, koriander en komijn toe. Bak 5 minuten zachtjes tot de sjalot zacht is. Doe de kip terug in de pan en strooi de tomaten en olijven erover.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Dek af en zet 45 minuten in de oven, tot de kip zacht en gaar is. Roer de ingelegde citroen en peterselie erdoor en serveer met paleobrood, als je dat lekker vindt.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze gesmoorde kip met groene olijven en ingelegde citroen komt uit Het gezonde darmen kookboek van voedingsdeskundige Christine Bailey. Over dit recept schrijft ze: “De combinatie van specerijen, citroen en kruiden geven deze op de Turkse keuken geïnspireerde eenpansmaaltijd heel veel smaak. Het gerecht is ideaal als doordeweekse maaltijd omdat het van tevoren kan worden bereid. Serveer met bloemkool (zoals uitgelegd in het boek) of paleobrood, als je dat lekker vindt. Een lepel zuurkool of ingelegde groenten erbij geeft het gerecht een probiotische kick.”
Olijven zijn een goede bron van polyfenolen, die de groei van heilzame darmbacteriën bevorderen, en gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het gerecht bevat ook eiwitten, ontstekingsremmende en darmherstellende ingrediënten en gezonde vetten.