Falafel van quinoa en tuinbonen met citroen

Falafel van quinoa en tuinbonen met citroen

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde splittuinbonen
  • 150 g quinoa
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 1 grote knoflookteen, gesnipperd
  • 1 ingemaakte citroen, alleen de schil, gehakt
  • 1 handvol van elk: peterselie-, koriander- en muntblaadjes
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 mespunt bakpoeder
  • 1 l raapzaadolie
  • 1 handvol erwtenscheuten of waterkers
  • 200 g tuinbonen, even gestoomd en dubbelgedopt
  • 4 el Tomatensaus met ingemaakte citroen (zie boek)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Zet de dag of nacht van tevoren de gedroogde splittuinbonen in een kom onder ruim koud water en laat op een koele plaats 10-24 uur weken. Laat goed uitlekken.
  • Doe de quinoa in een pan, voeg 290 ml water en een mespunt zout toe, en breng aan de kook. Zet het deksel schuin op de pan en laat ongeveer 12 minuten koken totdat er geen vocht meer in de pan zit. Zet opzij om een beetje af te koelen.
  • Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Stamp ze een beetje fijn en doe ze met de gedroogde splittuinbonen, rode ui, knoflook, ingemaakte citroenschil, kruiden en cayennepeper in de kom van een keukenmachine. Laat de machine draaien totdat er een grove, kneedbare pasta ontstaat. Stop af en toe om langs de wanden van de kom te schrapen en meng er het schraapsel door. Voeg de quinoa tegen het eind van het malen toe. Doe alles over in een kom, roer er het bakpoeder door, breng royaal op smaak, dek af met plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast om het beslag makkelijker in vorm te krijgen.
  • Vorm het mengsel tot balletjes ter grootte van een walnoot door telkens een lepel op te scheppen en die hoeveelheid tussen je handpalmen te rollen. Maak je handen een beetje nat als ze dreigen te plakken. Houd ze op een schaal bij de hand.
  • Doe de raapzaadolie in een middelgrote pan en verwarm zachtjes totdat een flinter falafelmengsel zachtjes sist als je die in de olie laat vallen. Frituur de balletjes in porties. Houd ze goed in de gaten en draai de falafel regelmatig zodat ze gelijkmatig kleuren. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Houd de gebakken falafel warm in de oven op lage temperatuur.
  • Serveer met een kleine salade van de erwtenscheuten of waterkers en verse tuinbonen, met een paar lepels van de tomatensaus met ingemaakte citroen.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Dit recept voor falafel van quinoa en tuinbonen met citroen komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart. Het boek bevat meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten. Dit is de feelgoodfood-bijbel van nu, voor vegetariërs en iedereen die gewoon wat minder vlees wil eten!

Over dit recept schrijft Alice Hart: “Deze móet je echt maken! Ze zijn ongelooflijk. Ze hebben een heerlijke crunch van de quinoa – ik gebruikte zwarte quinoa voor de foto – en een vers accent door de kruiden. Koop gedroogde splittuinbonen, want anders ben je ten minste 20 minuten bezig om de geweekte bonen uit hun bruine velletje te halen. Probeer natuurvoedingswinkels of Marokkaanse winkels, als je ze niet in de supermarkt kunt vinden.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van