Enchilada’s met gehakt en kidneybonen

Enchilada’s met gehakt en kidneybonen

Het recept voor deze enchilada’s met gehakt en kidneybonen komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. The Hairy Dieters, Si & Dave, vielen dankzij hun eerste boek (Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek) 20 kilo af. En de kilo’s bleven eraf. Het belangrijkste: een dieet moet op de eerste plaats fantastisch lekker zijn. Volop inspiratie daarvoor in hun tweede boek!

Over dit recept schrijven ze: “Van dit tex-mexgerecht smult het hele gezin! De rode kidneybonen in chilisaus geven een tamelijk milde smaak, en als je die niet heet genoeg vindt, roer je er eerst wat gedroogde chilivlokken door voordat je de boel op het vuur zet. Moet het nog heter, strooi dan op het eind een paar plakjes jalapeño uit blik of fijngehakte rode chilipeper over de crème fraîche.”

Ingrediënten

  • 450 g extra mager rundergehakt (hoogstens 5% vet)
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400 g rode kidneybonen in chilisaus uit blik
  • 3 el tomatenpuree
  • ½–1 tl gedroogde chilivlokken (eventueel)
  • 600 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje
  • sproei-olie
  • 8 8 zachte tarwetortilla’s
  • 50 g niet te vette, oude cheddar, geraspt
  • 150 g halfvolle crème fraîche
  • 3 el tomatensalsa (vers of uit fles)
  • vers korianderblad
  • partjes limoen
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op niet te hoog vuur en doe er het gehakt, de ui en de knoflook in. Bak alles 5 minuten en druk de klontjes gehakt tegen de zijkant van de pan kapot.
  • Doe de bonen en de saus in de pan en roer er de tomatenpuree en eventueel chilivlokken door. Voeg de bouillon toe en breng alles met een flinke mespunt zout en veel vers gemalen zwarte peper op smaak. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat 25–30 minuten op laag vuur pruttelen; roer af en toe. Het vlees moet gaar zijn en de saus dik. Roer vooral ook tegen het einde van de kooktijd vaak; de saus mag niet aanbranden. Breng het gerecht op smaak.
  • Verhit de oven tot 200 °C/hetelucht 180 °C. Besproei of bestrijk een grote, ondiepe ovenschaal met wat (zonnebloem)olie.
  • Neem een tortilla en schep ongeveer een achtste van het gehaktmengsel op het midden. Bestrooi het met een achtste van de kaas. Vouw eerst de ene kant naar het midden en dan de andere en leg het pakket in de ingevette schaal. Herhaal dat met de rest van de tortilla’s, het gehakt en de kaas.
  • Dek de schaal met aluminiumfolie af en zet hem 15–20 minuten in de oven. De tortilla’s moeten gloeiend heet zijn. Haal de laatste 5 minuten van de kooktijd de folie weg. Schep de crème fraîche en de salsa over de tortilla’s en garneer met korianderblad. Breng alles met nog wat zwarte peper op smaak en geef er partjes limoen bij.
  • Neem tarwetortilla’s als je geen maïstortilla’s kunt krijgen. Maar laat je niet verleiden om grote exemplaren te kopen, want die jagen het aantal calorieën met ongeveer 106 per portie op.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 17.5
  • Lekker eten en toch afvallen en slank blijven
  • Het vervolg op het Echte mannen dieet (stiekem ook voor vrouwen)
  • The Hairy Bikers, Si King & Dave Myers zijn na hun vorige boek de kilo’s nog steeds kwijt!