Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Chili salade in tortilla bakjes

Chili salade in tortilla bakjes

0 / 5. 0

Ingrediënten chili salade

  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • ½ tl fijne kristalsuiker
  • 300 ml runderbouillon, van 1 bouillonblokje
  • 4 grote bloemtortilla’s
  • 1 tl zonnebloemolie
  • 1 krop romaine of 3 kropjes miniromaine (little gem), in brede reepjes
  • 3 rijpe trostomaten, in plakjes
  • 15 cm komkommer, in plakjes
  • 4 lente-uien, in dunne ringen
  • het sap van ½ limoen
  • 40 g belegen cheddar of Goudse kaas
  • 4 el crème fraîche light
  • 4 el verse tomatensalsa
  • zoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Bak het rundergehakt, de ui en knoflook 5 minuten in een middelgrote antiaanbakpan op hoog vuur en maak het gehakt daarbij rul met een houten lepel (druk het bijvoorbeeld tegen de zijkant van de pan zodat het uit elkaar valt). Roer het komijn-, koriander- en chilipoeder erdoor en bak alles al roerend 2 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, suiker en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Dek de pan af en stoof het gehakt 30 minuten zacht op laag vuur, onder af en toe roeren.
  • Maak terwijl het vlees opstaat de tortillabakjes. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verfrommel een stuk aluminiumfolie van ongeveer 1 meter lang tot een bal van 10 cm in doorsnee. Leg de bal in het midden van een grote bakplaat.
  • Bestrijk een tortilla aan één kant met een beetje olie, zodat ze niet aan de folie vastplakt. Drapeer de tortilla met de ingevette kant over de foliebal en vouw haar losjes in de vorm van een bakje. Zet de tortilla zo 5 minuten in de oven, tot ze krokant is.
  • Neem de tortilla uit de oven; verwijder voorzichtig de foliebal terwijl de tortilla nog warm is. Leg de warme tortilla over een omgekeerd groot glas en druk aan, zodat het tortillabakje een platte bodem krijgt. Laat de tortilla afkoelen en maak de andere bakjes op dezelfde manier. Zet de afgekoelde tortillabakjes op borden.
  • Neem het deksel van de pan en zet het vuur hoog. Verhit de inhoud 4-5 minuten al roerend, tot het meeste vocht verdampt is en het gehakt er vrij droog uitziet. Neem de pan van het vuur.
  • Schep de sla, tomaten, komkommer, lente-uien en het limoensap samen om. Verdeel de salade over de tortillabakjes, breng op smaak met peper en schep het hete gehakt erop. Rasp er wat kaas boven en schep er een beetje crème fraîche en tomatensalsa op. Eet de tortilla meteen op.

Het recept voor deze chili salade in tortilla bakjes komt uit het boek Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek van The Hairy Dieters (Si King & Dave Myers). Al jaren toeren Dave Myers en Si King voor de BBC al etend door Engeland. Dat dit bekende duo iets teveel van hun baan hield, bleek. Want zoals bij velen van ons groeide met de jaren ook de taille. In het kookboek Echte mannen-dieet vind je al jouw favoriete gerechten met slanke oplossingen, en bewijst dit duo: diëten en lekker eten – het kan echt!

Over deze salade schrijven ze: “Dit is een van de pittigste salades die we bedacht hebben, boordevol smaak en rundvlees. Een Hairy Dieters-feestmaal. Je kunt als je wilt kant-en-klare tacoschelpen gebruiken: hier zitten nog minder calorieën in dan in tortilla’s, waardoor je nog meer vulling kunt eten!”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van