Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Burrito in een kom

Burrito in een kom

0 / 5. 0

Ingrediënten burrito in een kom

  • 1 el olie
  • 4 tl chipotle-pasta
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 tl gemalen komijn
  • ½ tl gedroogde oregano
  • sap van 2 limoenen
  • 2 kipfilets
  • 200 g langkorrelige rijst
  • 400 ml kippenbouillon
  • handvol korianderblad
  • zout
  • peper
  • 1 kropsla, in reepjes gesneden
  • 400 g zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 200 g pico de gallo (tomatenblokjes met ui, serrano- of jalapeñopeper, koriander en limoensap)
  • 120 g guacamole
  • 120 ml zure room
  • 60 g geraspte Monterey Jack of Goudse kaas

Bereidingswijze

  • Meng in een kom de olie met de chipotle-pasta, knoflook, komijn, gedroogde oregano en het sap van 1 limoen. Laat de kipfilets hierin minstens een uur marineren.
  • Gril de kipfilets 5-6 minuten per kant, of tot ze gaar zijn. Snijd ze in reepjes.
  • Breng intussen de rijst met de bouillon aan de kook in een pan en kook hem afgedekt in circa 10 minuten gaar, waarbij alle bouillon wordt opgenomen.
  • Voeg het sap van de resterende limoen en de fijngesneden koriander toe. Strooi er zout en peper naar smaak over.
  • Verdeel de sla over vier kommen, gevolgd door de rijst, de kipreepjes, bonen, pico de gallo, guacamole, zure room en kaas.

Tip

Vervang naar wens de rijst door quinoa of bloemkoolrijst, of gebruik vis in plaats van kip, of yoghurt in plaats van zure room.

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij?

Het recept voor deze burrito in een kom komt uit het kookboek Beste bowlfood ter wereld van Lonely Planet. Uit het boek over dit recept: “Een burrito zonder tortilla en geknoei met allerlei bakjes: alle toppings zijn al smaakvol aangebracht op deze kom met gekruid vlees en bonen.”

Over de herkomst van de soep: “Niemand weet wie als eerste bedacht heeft de klassieke Mexicaanse burrito in een kom te serveren, maar in de jaren negentig verschenen ze ineens overal, op menukaarten van eetcafés. Het idee is dat alle smaken van deze lekkere tortilla in een kom worden gemixt, behalve de tortilla zelf: dat betekent minder koolhydraten en geen geknoei meer met sausjes. De burrito in een kom is onverminderd populair in eetcafés, op foodtruckfestivals en op Instagram, als pronkstuk van duizenden trotse thuiskoks.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van