Aziatisch rijstgerecht met garnalen, shiitake en nori

Aziatisch rijstgerecht met garnalen, shiitake en nori

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 400 g basmati-, pandan-, of zilvervliesrijst (maar als je even weinig koolhydraten wilt eten kan dit gerecht ook prima zonder)
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 bosje bosui, grofgesneden
  • 200 g sugarsnaps of peultjes
  • 1 groene paprika in lange dunne reepjes
  • 1 zakje wortel julienne
  • 1 courgette in lange dunne reepjes
  • 1 komkommer in schuine dunne reepjes
  • 1 rood pepertje in dunne reepjes
  • 150 g shiitake schoongeborsteld en in reepjes gesneden
  • 1 teentje knoflook klein gesneden
  • 250 g grote garnalen (of 250 gram tofu)
  • 4 el oestersaus
  • 2-3 el sojasaus
  • zout
  • peper
  • 8 el norivlokken of norivellen, fijngeknipt
  • 4 el geroosterde sesamzaadjes
  • Optioneel
  • 200 g taugé (houd je van extra knapperig, spoel er dan even wat kokend water overheen)

Verder nodig

  • wok of ruime koekenpan

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verhit de olie in de wok of ruime koekenpan met antiaanbaklaag, fruit de bosui 2 minuten aan, schep de peulen, paprika, wortel, courgette, komkommer, rode peper en shiitakes erdoor, blijf goed omscheppen.
  • Bak ondertussen in een apart koekenpannetje in wat olie en een teentje gesnipperde knoflook de garnalen gaar. Schep nu de garnalen, oestersaus en sojasaus door de groente. Breng op smaak met zout en peper. Schep alles nog even heel kort om, zodat het goed verhit wordt maar de groente wel lekker knapperig blijft.
  • Verdeel de rijst over vier grote borden, schep de groente erop. Strooi de norivlokken en sesamzaadjes eroverheen.

Tip

Snijd alle groenten diagonaal in lange plakjes, zodat de oppervlakte van de plakken groter is en dus makkelijker kruiden en specerijen kan absorberen. en het ziet er ook nog eens mooi uit. Voeg een fijngesneden rode peper of een lepel sambal toe, als je van pittig eten houdt.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij?

Het recept voor dit Aziatische rijstgerecht met garnalen, shiitake en nori komt uit het I’M Lijfboek van Isa Hoes en Medina Schuurman.

Over dit recept in het boek: “Wij houden erg van de Aziatische keuken dus er moest een wokrecept in dit boek komen, wat ons betreft. Hierin gebruiken we veel groenten. Door het roerbakken blijven de vitamines en de bite van de groenten behouden. Ook fijn: deze wokschotel kan bijna niet mislukken en is ook nog eens snel klaar!

De verschillende groenten zitten vol vezels en vitamines en zijn caloriearm. Garnalen danken hun roze kleur aan het stofje astaxanthine, dat vrijkomt door verhitting. Dit stofje wordt vooral in Japan al jarenlang gezien als het middel tegen rimpels en huidverval. Shiitakes bevatten veel eiwit en B-vitamines en ze zijn caloriearm. In nori (zeewier) zit jodium en dat heb je nodig voor een optimale schildklierwerking. Tofu bevat Fyto-oestrogenen en die kunnen opvliegers en stemmingswisselingen verminderen.”

 

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen  ➔

Inkijkexemplaar van