Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Artisjok frittata met waterkerspesto en geroosterde tomaten

Artisjok frittata met waterkerspesto en geroosterde tomaten

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 500 g smaakvolle tomaten, gehalveerd als ze groter zijn dan een walnoot
  • 200 g artisjokharten in olie, uitgelekt (olie bewaard)
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 knoflooktenen, grofgesnipperd
  • 1 grote mespunt chilivlokken
  • 30 g amandelen, grofgehakt
  • 2 bosjes waterkers
  • extra vergine olijfolie of andere koudgeperste olie
  • 50 g vegetarische pastakaas, fijngeraspt
  • citroensap, naar smaak
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 12 biologische eieren

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC/gasovenstand 3½. Leg de tomaten op een bakplaat, besprenkel met een beetje van de olie uit het blik artisjokken, breng op smaak en zet in de oven om langzaam te roosteren; ze zijn ongeveer gelijk klaar met de frittata.
  • Stamp of maal de knoflook, chilivlokken en een mespuntje zout fijn in een vijzel met stamper of in de kom van een kleine keukenmachine. Voeg de amandelen toe en verpulver ze met de hand of met de machine totdat ze grofgehakt zijn. Bewaar een handvol van de mooiste waterkerstakjes voor later en voeg de rest van 1 bosje waterkers toe aan de vijzel of aan de kom van de keukenmachine. Stamp of maal weer fijn en voeg zoveel olijfolie toe dat het vloeibaarder wordt. (Je hebt misschien wel 200 ml nodig om de pesto echt vloeibaar te krijgen maar begin met ongeveer 120 ml.) Roer er de helft van de geraspte pastakaas door, proef en breng op smaak. Gebruik eventueel een beetje citroensap om de smaak frisser te maken.
  • Fruit in een ovenvaste koekenpan met dikke bodem (bij voorkeur met een doorsnede van 25 cm) de uiringen in 2 eetlepels van de artisjokolie met een mespuntje zout. Houd het vuur laag zodat de ui alleen licht kleurt terwijl hij zacht wordt.
  • Klop in een mengkom de eieren los met de rest van de pastakaas, en wat zout en peper.
  • Draai het vuur wat hoger onder de pan met uien. Voeg de artisjokken en de rest van de waterkers toe en roer 30 seconden om de waterkers te laten slinken. Giet er het eimengsel bij en laat nog 30 seconden op het vuur staan. Schuif de pan dan in de oven en bak de frittata 25-30 minuten totdat de eieren net gestold zijn. De tomaten zijn dan een beetje gerimpeld (ongeveer na 1 uur). Serveer de frittata met een kneepje citroensap en een scheutje van de koudgeperste olie, de geroosterde tomaten, waterkerspesto en de achtergehouden waterkerstakjes.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Tarwevrij, Vegetarisch?

Dit recept voor artisjok frittata met waterkerspesto en geroosterde tomaten komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart.

Over dit recept schrijft ze: “Het langzaam op lage temperatuur bakken van frittata zoals je een quiche zou bakken is een heel goede oplossing als je ooit zoals ik hebt geprobeerd om hem onder de grill te bakken. Je merkt dan dat onder een prachtig gebruinde bovenlaag een niet-lekkere laag vloeibaar ei schuilgaat. Op deze manier overkomt je dat niet. Gebruik elke soort amandelen in de waterkerspesto die je wilt: met velletje, geblancheerd of geschaafd, ze doen het allemaal goed.”

Inkijkexemplaar van