Appelazijn

Appelazijn

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • appelschillen en -klokhuizen (hoeveel je nodig hebt, hangt af van het formaat van de pot die je gebruikt)
  • ½ tl kristalsuiker
  • water

Bereidingswijze

  • Vul een gesteriliseerde pot losjes met appelschillen en -klokhuizen. Stop de pot niet te vol, want dan is er minder ruimte voor het water en krijg je minder azijn. Strooi de suiker erover en schenk er water bij tot alles onderstaat. Dek de pot af met een stuk neteldoek en laat hem 3-4 weken staan op een donkere, warme plek.
  • Als het goed is, ontstaat er al vrij snel een grijzig laagje op de vloeistof. Maak je geen zorgen; dat is de ‘moeder’, die ontstaat als bijproduct van het fermentatieproces. Je kunt het laagje met een lepel van het oppervlak scheppen en weggooien of als starter gebruiken voor je volgende voorraad azijn. Proef vanaf de derde week of de azijn zuur genoeg is; zo niet, laat de azijn dan nog ongeveer een week staan. Verwijder de schillen en klokhuizen, schenk de azijn door een koffiefilter om eventueel bezinksel te verwijderen en schenk hem in een fles.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Sojavrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze appelazijn komt uit het kookboek Uit de boomgaard van food fotograaf en auteur Stuart Ovenden.

Over het recept schrijft hij: “Je kunt appelazijn ook op een andere manier maken met stukken appel, maar omdat ik niets weg wil gooien, vind ik deze manier met restjes appel leuker. Zelfgemaakte azijn is helaas niet geschikt als inmaakazijn, want je hebt een zuurgraad van minimaal 5 procent nodig om de azijn op de lange termijn tegen schadelijke bacteriën te beschermen – zonder speciale hulpmiddelen kun je de zuurgraad thuis niet meten (waarschijnlijk komt je azijn uit op 1-2 procent). Regelmatig appelazijn gebruiken (1-2 theelepels in een glas water) helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, bevordert gezonde bacteriën in je darmen en is goed voor de spijsvertering. Je kunt deze azijn ook met peren of kweeperen maken. De azijn is een paar maanden houdbaar in de koelkast.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van