Tofu zelf maken

Tofu zelf maken

  • voor 450 g
  • Voorbereiding: 12 uur | Staan: 20-50 minuten
  • Adam Elabd
  • Bijgerecht

Tofu zelf maken? Hier vind je een recept! Tofu is een veelzijdige eiwitbron die niet is weg te denken uit de Oost- en Zuidoost-Aziatische keuken. Verse tofu is warm en romig, stevig en toch zacht. Tofu ontstaat door warme sojamelk met bijvoorbeeld nigari te laten stremmen. Nigari komt uit zeewater en laat de eiwitten en oliën in sojamelk stollen. Het is in Aziatische winkels en online te koop. Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Fermenteren

    Adam Elabd

    • Het meest complete handboek voor fermenteren
    • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
    • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten tofu zelf maken

  • 400 g gedroogde sojabonen
  • 1,5 plus 4 l water
  • 4 el nigari (magnesiumchloride)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Meng 1,5 liter water met de sojabonen in een grote kom. Week ze 8-12 uur of een hele nacht.
  • Doe de bonen en het water in een blender en draai er in 4-5 minuten een witte, gladde en homogene massa van.
  • Meng die in een heel grote pan met de 4 liter water. Breng alles op hoog vuur aan de kook en laat het 15-20 minuten pruttelen; roer vaak zodat het niet overkookt.
  • Zeef de inhoud in een vergiet met een stuk kaasdoek en vang het vocht op. Dat vocht is sojamelk; de vaste bestanddelen heten okara. Doe de sojamelk weer in de pan. (Gooi de okara weg of verwerk ze in groentekoekjes.)
  • Verhit de sojamelk tot 82 °C. Roer er voorzichtig de nigari door en wacht 5-10 minuten; de sojamelk moet stremmen en de wei moet helder zijn. Als dat na 10 minuten nog niet gebeurd is, roer je er nog een eetlepel nigari door; wacht nog 5 minuten.
  • Giet de wrongel en de heldere wei in een zeef met een stuk schone kaasdoek.
  • Vouw of bind de doek eroverheen en zet er een pot water op om het vocht uit de tofu te persen. Haal de inhoud na 20 minuten (zachte tofu) of 50 minuten (extra stevige tofu) uit de zeef.
  • Doe de tofu in een luchtdicht afsluitbare bak en zet het product onder water. Sluit de bak en zet hem in de koelkast. Eet de tofu binnen 1-2 weken.

Tip

Sponzige tofu heeft een heel andere textuur dan gewone. Vries gewone tofu een nacht in, ontdooi hem de volgende dag en pers er al het water uit. Sponzige tofu is heerlijk om te grillen of te roerbakken.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Fermenteren

    Adam Elabd

    • Het meest complete handboek voor fermenteren
    • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
    • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Fermenteren

Adam Elabd

  • Het meest complete handboek voor fermenteren
  • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
  • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit
22,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld