Geroosterde bietjes met granaatappelmelasse & witte kaas

Geroosterde bietjes met granaatappelmelasse & witte kaas

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 10 jonge bietjes
  • frisgroene olijfolie
  • 1 grote sinaasappel
  • 250 g suiker
  • 5 kardemompeulen
  • 300 g Turkse witte kaas (peynir, in blik)
  • granaatappelmelasse

Verder nodig

  • bakplaat
  • zesteur
  • vijzel

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de kontjes en kronen van de bietjes en snijd ze in partjes. Verdeel ze over een bakplaat, bestrooi met wat zout en bedruppel met wat olie. Rooster de bietjes in ca. 40 minuten gaar.
  • Trek intussen met een zesteur dunne reepjes schil van de sinaasappel, of snijd met een scherp mesje de schil (zonder het wit) eraf en snijd die in dunne reepjes. Kook de sinaasappelreepjes ca. 3 minuten in ruim kokend water. Giet af en kook opnieuw enkele minuten in schoon kokend water. Giet weer af.
  • Breng de suiker aan de kook met 2½ dl water. Haal de zwarte zaadjes uit de kardemompeulen en stamp de zaadjes fijn in de vijzel (of vervang door 1 theelepel kardemompoeder). Voeg de kardemom toe aan de suikersiroop. Voeg dan ook de sinaasappelschilletjes aan de siroop toe; laat de siroop op laag vuur inkoken en de schilletjes zich ermee verzadigen. Haal de schilletjes dan uit de siroop en laat ze op een bord iets drogen.
  • Verkruimel vlak voor het serveren de kaas over de warme of koude bietjes en verdeel de gekonfijte schilletjes erover. Besprenkel royaal met olijfolie en granaatappelmelasse.

Tip

De afgekoelde siroop is heerlijk over yoghurt of hangop.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Notenvrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze geroosterde bietjes met granaatappelmelasse, witte kaas & gekonfijte kardemom sinaasappelschil komt uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Over dit recept schrijven ze: “Ook hier speelt de granaatappelmelasse weer een heldenrol – hij besprenkelt zijn vrienden (ze hebben dezelfde kleur) de bietjes: aards, zoet, zuur en complex. De kardemom-sinaasappelschil geeft een speciale kick en we vinden de aromatische sinaasappelschilletjes ook lekker bij een restje witte kaas of labne bij ons ontbijt.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van