Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Bapao met pompoen

Bapao met pompoen

5 / 5. 1

Ingrediënten

  • Voor de bapao
  • 450 g wit broodmeel, plus extra zo nodig
  • 1 1/2 tl afgestreken instantgist
  • 50 g ongeraffineerde suiker
  • Voor de vulling
  • 700 g pompoen, geschild, ontpit en in staafjes gesneden
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 el geraspte verse gemberwortel
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 3 el sesamolie
  • 1/2 grote komkommer
  • 2 el mirin
  • 1 tl ongeraffineerde suiker
  • 1 el rijstazijn
  • 1 mespunt versgemalen witte peper
  • 3 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
  • 1 handvol takjes koriander
  • 100 g gezouten geroosterde cashewnoten, fijngestampt

Bereidingswijze

  • Meng het meel, de gist, suiker en 225 ml water met een mixer voorzien van een deeghaak of met een gewone houten pollepel door elkaar.
  • Kneed 8-10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Het deeg zal vrij stijf zijn maar meelsoorten kunnen van elkaar verschillen en het weer kan juist heel nat of heel droog zijn, dus doe er zo nodig maximaal 1 eetlepel water of meel bij.
  • Dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer 1½ uur rijzen of totdat het deeg in volume verdubbeld is. Of zet het deeg in de koelkast, laat het een nacht rijzen en breng het weer op kamertemperatuur voordat je de broodjes gaat vormen.
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC/gasovenstand 7. Hussel de pompoen in een braadslede met de sojasaus, honing, gemberwortel, het vijfkruidenpoeder, de helft van de chilivlokken en 2 eetlepels van de sesamolie.
  • Zet de braadslede ongeveer 30 minuten in de oven en schep de pompoenstaafjes halverwege de baktijd om. Rooster ze totdat ze glazig en zacht zijn.
  • Snijd de komkommer in reepjes, lange linten of plakjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de chilivlokken met de mirin, kristalsuiker en rijstazijn in een klein pannetje.
  • Breng aan de kook en laat flink pruttelen totdat het vocht in ingekookt tot 1 eetlepel. Giet over de komkommer en voeg de witte peper en de rest van de sesamolie toe.
  • Hussel door elkaar om de komkommer een dun laagje te geven en zet 10 minuten opzij voordat je gaat eten of bewaar de komkommer maximaal 5 dagen in de koelkast.

Tip

Deze versie van het licht gestoomde broodje – bekend onder de naam bapao – wordt vaak gemaakt met rijstmeel in het deeg. Door het ontbreken van vlees kan het nooit echt authentiek Aziatisch zijn. Ik heb dus alle voorzichtigheid aan de kant gezet met een umamirijke vulling van geroosterde pompoen, zoetzure komkommer en gezouten cashewnoten. Er wordt witte tarwebloem gebruikt.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

‘Het nieuwe Vegalicious’ is dé vegabijbel voor vegetariërs en flexitariërs. Met meer dan 200 vegetarische recepten maak je van iedere maaltijd een feest

In Het nieuwe Vegalicious verrast Alice Hart weer met meer dan 200 (!) vegetarische gerechten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis heerlijk, gezond en voedzaam is. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten. Dé vegabijbel voor vegetariërs en flexitariërs, genomineerd voor Kookboek van het jaar.

Inkijkexemplaar van



Het nieuwe Vegalicious

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔