Stamppot: gezond en voor ieder seizoen

Stamppot boerenkool, hutspot en zuurkool zijn de populairste Hollandse stamppotten. Tijdens de wintermaanden eet maar liefst 94 procent van de Nederlanders regelmatig een stevige oer-Hollandse stamppot.

Het hele jaar door

Stamppotten zijn niet alleen in de winter, maar ook in andere jaargetijden lekker. Denk bijvoorbeeld aan een zomerse variant met rucola, geitenkaas en (half)zongedroogde tomaatjes. Of met spinazie, andijvie, tuinerwten, spekjes en hüttenkäse in de lente. Minder zwaar op de maag en bereid met groente van het seizoen. Hmmm!

Lekker makkelijk

De populariteit van de stamppot zit hem in het gemak waarmee je hem maakt: met een minimale bereidingstijd en slechts een paar ingrediënten stamp je een heerlijke voedzame maaltijd.

Gezonde stampotten

Maar zijn stamppotjes nou gezond? Wij zijn een voorstander van alle maaltijden die niet uit een pakje of zakje komen en alleen uit natuurlijke, verse ingrediënten bestaan. Een grote plus dus!

Er is één minpuntje. Doordat de traditionele Hollandse stamppotten met veel aardappels worden gemaakt, bevatten ze vrij veel calorieën en koolhydraten. Geen handige keuze dus als je wilt afvallen.

Tips voor een gezonde stamppot

  • Gebruik lekker veel groenten en juist minder aardappelen en vlees.
  • Kook de groenten niet te lang, dan blijven de vezels en vitaminen behouden. Rauwe groenten zijn daarom aan te bevelen (zoals bij andijvie-stamppot).
  • Experimenteer eens met stamppot zonder aardappelen, zoals bijvoorbeeld met pompoen of knolselderij.
  • Varieer! Bijvoorbeeld door andere groenten te gebruiken dan je normaal doet of eens een vegetarische variant of met vis te maken. Probeer ook eens noten en/of zaden toe te voegen.
  • Gebruik in ieder geval altijd natuurlijke, verse ingrediënten.

Klik hier voor meer tips.