Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Vega bolognese van Jamie Oliver

Vega bolognese van Jamie Oliver

0 / 5. 0

Ingrediënten vega bolognese

  • 20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • olijfolie
  • 1 vers laurierblad
  • 100 ml chianti
  • 1 blik groene linzen (400 g)
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
  • 450 g volkorenspaghetti
  • ½ bosje bladpeterselie (15 g)
  • 100 g Parmezaanse kaas

Verder nodig

  • Braadpan
  • Houten lepel
  • Rasp

Bereidingswijze vega bolognese

  • Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water. Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed. Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig laag vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier. Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, of tot de groenten zacht zijn.
  • Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dat samen met het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat inkoken. Voeg de linzen (ook met vocht en al) en tomaten toe. Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet het water in de pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water. Giet hem af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe. Snijd de bovenste helft van de bos peterselie fijn, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas en meng beide door de pasta. Schep de borden vol, rasp de rest van de kaas erover en ga aan tafel.

Tip

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Dit recept voor vega bolognese van Jamie Oliver, met een massa groenten, linzen en parmezaan, komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden. Jamie schrijft erover: “Door in plaats van gehakt linzen te gebruiken, krijg je behalve koper ook eiwitten en een hoop extra vezels binnen – maar je hebt een minder vette saus dan de standaard bolognese!”

Super food voor familie en vrienden is een kookboek vol superfood-recepten voor het hele gezin. Jamie Oliver laat hierin zien dat super food niet alleen supergezond is, maar ook superlekker. De gerechten maken het heel makkelijk om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het hele gezin.

Het boek bevat een hoofdstuk vol gezonde ontbijtrecepten, die allemaal onder de 400 calorieën blijven. Voor lunch en diner zit je goed met de andere hoofdstukken: van Snelle happen tot Pasta & risotto, en van Ovenschotels tot Curry’s & stoofpotten. Er is ook een bonushoofdstuk met Keuken hacks, vol handige tips over dingen die je van tevoren kunt klaarmaken om achter de hand te hebben voor een makkelijke maaltijd. En als je meer wilt lezen over gezonde voeding, kun je in het laatste hoofdstuk alles lezen over zuivel, eiwitten, suiker, maar ook over koken voor de kids.

Inkijkexemplaar van



Super food voor familie en vrienden

Jamie Oliver

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Trakteer jezelf én je familie en vrienden op een heerlijke en gezonde maaltijd
  • Jamies 18e kookboek, vol gezonde ontbijt-, lunch- en dinerrecepten
  • Niet alleen supergezond maar ook superlekker!
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔