Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Hartige taart met prei, champignons en tijm

Hartige taart met prei, champignons en tijm

2.2 / 5. 5

Ingrediënten hartige taart

  • Voor de bodem
  • 225 g speltbloem
  • 225 g (geiten)kwark
  • 1 tl zeezout
  • 3 el olijfolie
  • (of 1 pakje speltbladerdeeg)
  • Voor de vulling
  • 1 teen knoflook
  • 250 g kastanjechampignons
  • 3 dunne preien
  • 2 groene paprika’s
  • olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 100 ml witte wijn
  • (Keltisch) zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 biologische eieren
  • 1 el speltbloem
  • 200 ml plantaardige room (let op: plantaardige room is niet altijd glutenvrij)
  • 75 g geraspte pecorino romano
  • 1 bol mozzarella
  • 1 el pijnboompitten

Verder nodig

  • Quichevorm
  • Deegroller

Bereidingswijze hartige taart

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Ontdooi de plakken bladerdeeg of maak de bodem zelf: doe speltbloem, kwark, zout en olie in een beslagkom en kneed er met koele handen een soepel deeg van. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is. Bestrooi het aanrecht en een deegroller met wat speltbloem en rol het deeg uit tot een (dunne) ronde lap. Vet de quichevorm in. Verdeel het bladerdeeg of kwarkdeeg over de vorm en prik er met een vork gaatjes in. Bestrooi dun met wat speltbloem en plaats de taartvorm tot gebruik in de koelkast.
  • Pel en snipper de knoflook. Maak de champignons schoon en halveer de grote. Maak de prei schoon, verwijder de wortels en het donkergroene deel en snijd in stukken van ongeveer 1 centimeter. Was de prei goed en laat uitlekken. Was de paprika’s, halveer ze, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken.
  • Verwarm een scheut olie in een wokpan en fruit de knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg de prei en paprika toe en laat 3 minuten meebakken. Giet de witte wijn erbij en laat de groente in ongeveer 5 minuten net gaar worden. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Ris de blaadjes van de tijm. Snijd de mozzarella in kleine stukjes. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in ongeveer 5 minuten bruin en gaar. Voeg de tijmblaadjes toe en bak even mee. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Meng de champignons door de prei en paprika.
  • Klop de eieren los en roer er de speltbloem, room en geraspte pecorino door. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Spreid de groente over de taartbodem uit en verdeel het eimengsel erover. Verdeel de stukjes mozzarella erover. Bestrooi met de pijnboompitten. Bak de preitaart in ongeveer 35 minuten mooi bruin. Garneer de taart met nog wat tijmblaadjes. Lekker met een groene salade.

Tip

Wil je dit gerecht koemelkvrij maken? Gebruik dan geitenkwark in plaats van mozzarella en 25 g meer pecorino.

Wil je meer recepten uit de categorie Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Hartige taart: wij zijn er dol op! Een grote plus is dat je hem van tevoren kunt maken, waardoor het het perfecte gerecht is voor als je bijvoorbeeld eters hebt. Lekker met een groene salade! Hieronder vind je een heerlijk recept voor hartige taart met prei, champignons en tijm. Hij komt uit het boek Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Je vindt het recept in het boek onder de titel ‘Preitaart met kastanjechampignos en tijm’.

Inkijkexemplaar van