Het recept voor deze grondsoep komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “Een van de meest favoriete plekken van Yoshihiro Narisawa is boerderij Mochizuki, 250 kilometer ten noordwesten van Tokio en duizend meter boven de zeespiegel. Op deze boerderij worden heel veel verschillende groentes geteeld die in Narisawa’s restaurant geserveerd worden. Toen hij de boerderij eens op een koude winterdag bezocht, was er weinig te oogsten. Narisawa bedacht toen dat de stoffen die de planten voeden, wellicht ook gebruikt kunnen worden in de keuken. Hij nam een paar kilo biologische grond van de boerderij mee terug naar zijn restaurant en begon te experimenteren, vanuit het idee dat de levenskracht van de aarde ook levenskracht aan mensen geeft. Het resultaat is een ‘grondsoep’, die voor het eerst officieel gepresenteerd werd tijdens de ‘San Sebastian Gastronomika’ in 2009.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Blijven eten

    Lars Charas

    • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
    • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
    • 70 duurzame recepten
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten grondsoep

  • 3 tl koolzaadolie
  • 1 kg wilde kliswortel, ongewassen en grof gehakt (zie tip)
  • 3 kg biologische aarde (verzameld in de periode november t/m februari)
  • 3 l zacht bronwater, bij voorkeur uit Shinshu
  • 7 g sojalecithine

Bereidingswijze grondsoep

  • Verhit de olie in een braadpan, voeg de kliswortel en aarde toe en roerbak op hoog vuur tot het heel geurig is. Voeg het bronwater toe, breng aan de kook, sluit de pan en laat 1½ uur zachtjes koken.
  • Schenk het mengsel door een zeef op een grote pan en druk aan om alle vloeistof eruit te halen. Zeef het mengsel vervolgens door een papieren filter om alle vaste bestanddelen te verwijderen. Laat tenslotte zachtjes koken in een pan tot het mengsel is ingedampt tot 800 ml. Voeg de lecithine toe en klop met een staafmixer.
  • Serveer direct.

Tip

Kliswortel is de eetbare wortel van de grote klis of klit, een wilde plant die ook volop in Nederland en België voorkomt.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Blijven eten

    Lars Charas

    • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
    • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
    • 70 duurzame recepten
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Blijven eten

Lars Charas

  • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
  • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
  • 70 duurzame recepten
29,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay