Het recept voor deze grondsoep komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.
Hij schrijft erover: “Een van de meest favoriete plekken van Yoshihiro Narisawa is boerderij Mochizuki, 250 kilometer ten noordwesten van Tokio en duizend meter boven de zeespiegel. Op deze boerderij worden heel veel verschillende groentes geteeld die in Narisawa’s restaurant geserveerd worden. Toen hij de boerderij eens op een koude winterdag bezocht, was er weinig te oogsten. Narisawa bedacht toen dat de stoffen die de planten voeden, wellicht ook gebruikt kunnen worden in de keuken. Hij nam een paar kilo biologische grond van de boerderij mee terug naar zijn restaurant en begon te experimenteren, vanuit het idee dat de levenskracht van de aarde ook levenskracht aan mensen geeft. Het resultaat is een ‘grondsoep’, die voor het eerst officieel gepresenteerd werd tijdens de ‘San Sebastian Gastronomika’ in 2009.”
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Kliswortel is de eetbare wortel van de grote klis of klit, een wilde plant die ook volop in Nederland en België voorkomt.
Lars Charas
Onze veilige betaalmethoden: