Het recept voor deze walnotenplaatkoek komt uit het kookboek Taart ende Koeck van Maartje Borst, eigenaar van de vegan lunchspot Koffie ende Koeck in Amsterdam. Taart ende Koeck is een inspirerend bakboek met heerlijke recepten voor 100% vegan taarten, cakes en koekjes met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten.

Over dit recept in het boek: “Ken je die lekkere ouderwetse walnotenpencees nog? Boterig deeg gevuld met walnotenspijs. De perfecte koek voor gure herfst- en winterdagen wanneer je behoefte hebt aan een hartverwarmende lekkernij. Deze jumboversie kun je makkelijk in veel blokjes snijden.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Taart ende Koeck

    • Veganistische heerlijkheden met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten
    • Recepten voor de allerlekkerste, luchtigste en smeuïgste cakes, chocotaarten en klassieke koekjes
    • Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • 400 g bloem
  • 100 g + 250 g lichtbruine kristalsuiker (basterd-, riet- of lichtbruine kristalsuiker)
  • 2 zakjes (bourbon)vanillesuiker van 8 g
  • ½ tl zout
  • 250 g plantaardige bakboter
  • 4 el + 1 el water
  • 250 g walnoten + 16 walnoothelften ter decoratie
  • 4 el + 1 el ahornsiroop of keukenstroop

Verder nodig

  • keukenmachine of hakmolentje
  • vierkante bakvorm van ca. 21 x 21 cm

Bereidingswijze

  • Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met 100 g lichtbruine suiker, een zakje vanillesuiker en het zout. Doe de boter erbij en wrijf alles door elkaar tot er een zanderig mengsel ontstaat. Voeg 4 eetlepels water toe en vorm er een deeg van. Kneed niet meer dan nodig is om een deeg te vormen, anders wordt je deeg taai. Dek af en zet in de koelkast.
  • Maak ondertussen de vulling. Maal de walnoten met 250 g lichtbruine suiker fijn in een keukenmachine. Voeg een zakje vanillesuiker en 4 eetlepels ahornsiroop toe. Meng en kneed tot zich een spijsachtig deegje vormt. Voeg meer siroop toe als het mengsel te droog en kruimelig is, maar zeker niet te veel; je wilt de textuur van een vormbaar deegje, geen smeerbare spread.
  • Verwarm de oven nu voor op 170 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in twee porties en rol de ene op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap ter grootte van je bakvorm. Bedek er de bodem mee, verkruimel de walnotenspijs erover en druk aan tot een egale laag. Rol de rest van het deeg uit en leg dit over het spijs. Druk de randen netjes aan. Verdeel de koek denkbeeldig in zestien stukken en druk in het midden van elk stuk een walnoothelft.
  • Bak de koek in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Meng 1 eetlepel stroop met 1 eetlepel water en bestrijk daarmee het nog hete baksel voor een mooi glanslaagje. Laat afkoelen en snijd in zestien blokjes.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Taart ende Koeck

    • Veganistische heerlijkheden met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten
    • Recepten voor de allerlekkerste, luchtigste en smeuïgste cakes, chocotaarten en klassieke koekjes
    • Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Taart ende Koeck

  • Veganistische heerlijkheden met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten
  • Recepten voor de allerlekkerste, luchtigste en smeuïgste cakes, chocotaarten en klassieke koekjes
  • Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen
29,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay