Speculaas van de plank

Speculaas van de plank

  • het aantal speculaasjes hangt van de plank af
  • baktijd: 7-10 minuten, afhankelijk van formaat en dikte
  • Gaitri Pagrach-Chandra
  • Tussendoortje
  • Koekjes

Het recept voor deze speculaas van de plank komt uit Het Nederlands Bakboek van food schrijver en auteur Gaitri Pagrach-Chandra. Dit Kookboek van het Jaar (2012) bevat heerlijke klassieke Nederlandse bakrecepten en mooie historische verhalen om trots op te zijn.

Over dit recept in het boek: ‘Je hebt geduld nodig om koekjes te vormen met behulp van een speculaasplank; en er zitten een paar haken en ogen aan deze methode. Om te beginnen: de speculaasplankjes die je tegenwoordig kunt kopen, zijn slecht gesneden en hebben weinig reliëf en detail. Daar krijg je geen mooie koekjes mee. Ten tweede moet je het plankje veel gebruiken voordat het de koekjes echt goed los begint te laten. Hoe meer boter het hout absorbeert, hoe beter dat het deeg loslaat. Ik heb door de jaren heen allerlei suggesties van vrienden en vakmensen in binnen- en buitenland opgevolgd, zoals het plankje eerst een nacht in water weken of het voor gebruik met maïzena of ander zetmeel bestrooien. Soms werkt de weektruc wel, soms niet. Met maïzena en andere poeders verlies je het kleine beetje reliëf dat er nog in zit. Het enige wat echt helpt, is de plank daadwerkelijk te gebruiken. Ook dit deeg moet een dag rusten.’

  • Dit recept komt uit dit boek


    Het Nederlands Bakboek

    Gaitri Pagrach-Chandra

    • 80 klassieke Nederlandse bakrecepten
    • Een gedegen duik in onze bakgeschiedenis
    • Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten speculaas

  • 250 g tarwebloem
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 75 g kristalsuiker
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 1⁄8 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen anijs
  • 1⁄8 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 1⁄8 tl gemalen foelie
  • 1⁄8 tl gemalen kruidnagel
  • 2-3 el melk
  • 50 g amandelschaafsel

Verder nodig

  • meerdere bakplaten, ingevet

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Doe de bloem en boter in een grote kom. Wrijf ze met je vingertoppen door elkaar tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Dit kan ook makkelijk en snel in een keukenmachine met het meshulpstuk. Doe de suiker, het zout en de specerijen erbij en meng alles goed.
  • Als je een keukenmachine hebt gebruikt, doe je de inhoud nu in een kom.
  • Kneed alles tot een vrij stevig deeg met melk naar behoefte. Maak er een grote bal van, wikkel deze in plasticfolie en zet hem 24 uur op een koele plek. Als je het deeg in de koelkast bewaart, moet het de volgende dag eerst even op kamertemperatuur komen voordat je het verder verwerkt.
  • Breek stukjes van het deeg af en druk ze goed in het plankje. Zorg dat er deeg in alle gleuven en kieren komt. Pak een stuk sterk naaigaren of tandzijde (zonder smaakje) en trek het vlak over het plankje om overtollig deeg netjes weg te snijden. Druk een beetje amandelschaafsel op het oppervlak van het koekje, keer het plankje om en sla met de rand hard tegen het aanrechtblad. Leg het koekje, met de afbeelding naar boven, op een bakplaat en maak de rest op dezelfde manier. Laat wel genoeg ruimte tussen de koekjes op de platen. Als je de platen kort in de koelkast zet voor het bakken, zullen de koekjes beter hun vorm behouden. De baktijd hangt van het formaat af.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  • Dit recept komt uit dit boek


    Het Nederlands Bakboek

    Gaitri Pagrach-Chandra

    • 80 klassieke Nederlandse bakrecepten
    • Een gedegen duik in onze bakgeschiedenis
    • Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Het Nederlands Bakboek

Gaitri Pagrach-Chandra

  • 80 klassieke Nederlandse bakrecepten
  • Een gedegen duik in onze bakgeschiedenis
  • Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar
17,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay