Het recept voor deze semla komt uit het kookboek Taart ende Koeck van Maartje Borst, eigenaar van de vegan lunchspot Koffie ende Koeck in Amsterdam. Taart ende Koeck is een inspirerend bakboek met heerlijke recepten voor 100% vegan taarten, cakes en koekjes met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten.

Over dit recept in het boek: “Een semla is een feestelijk Zweeds kardemombroodje met een amandelvulling en slagroomtopping. Hij wordt van oudsher gegeten op ‘dikke dinsdag’ (wellicht beter bekend als Mardi Gras), de dag voor het begin van de christelijke vastenperiode van veertig dagen (tot Pasen).”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Taart ende Koeck

    • Veganistische heerlijkheden met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten
    • Recepten voor de allerlekkerste, luchtigste en smeuïgste cakes, chocotaarten en klassieke koekjes
    • Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • 300-350 ml + 100 ml havermelk
  • 125 g + 2 el lichtbruine kristalsuiker
  • 1 zakje instantgist van 7 g
  • 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • zaden van 8 kardemompeulen, fijngestampt
  • 75 ml rijstolie
  • 1 el keukenstroop + 1 el heet water
  • 150 g amandelmeel
  • 250 ml plantaardige slagroom om op te kloppen (bijv. van Alpro)
  • een paar druppels citroensap
  • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
  • 1 el gecondenseerde kokosmelk
  • poedersuiker

Verder nodig

  • staande tafelmixer of elektrische handmixer met deeghaken en gardes
  • spuitzak met kartelmondje

Bereidingswijze

  • Begin met het maken van het brooddeeg. Verwarm 300 ml havermelk tot lauwwarm, maar niet hoger dan 40 °C. Meng 2 eetlepels suiker en de gist erdoor.
  • Meng in een kom de bloem met het zout en de fijngestampte kardemompeulen. Maak een kuil in het midden en doe daarin het gistmengsel en de rijstolie. Meng alles door elkaar en kneed het met een mixer in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg eventueel tot 50 ml extra havermelk toe als het deeg aan de droge kant is. Dek af en laat het deeg 45-60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Sla het deeg na het rijzen terug, verdeel het in tien porties en vorm daarvan bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat met een paar centimeter tussenruimte. Dek af met plasticfolie en laat ze rijzen tot ze net in omvang zijn verdubbeld.
  • Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 220 °C. Haal het folie van de gerezen bolletjes, schuif de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de bolletjes 6 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur vervolgens tot 175 °C en bak nog 8 minuten. Haal de bolletjes uit de oven. Ze moeten mooi goudbruin zijn en een beetje hol klinken als je voorzichtig tegen de onderkant tikt. Bestrijk de bovenkant zodra ze uit de oven komen met het mengsel van keukenstroop en water, zodat de broodjes een mooie glans krijgen.
  • Snijd zodra de broodjes zijn afgekoeld de kapjes eraf. Hol de broodjes uit door het kruim in het midden eruit te peuteren (of snijd het los met een puntig mesje). Laat wel een randje zitten. Doe het broodkruim in een kom en voeg het amandelmeel, 125 g suiker en 100 ml havermelk toe. Meng tot een mooi papje en verdeel dat over de uitgeholde broodjes. Klop in een kom de slagroom met het citroensap, de vanillesuiker en gecondenseerde kokosmelk stijf. Doe over in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie toefen slagroom op de broodjes. Zet de kapjes weer op de broodjes en bestuif met poedersuiker.
  • Dit recept komt uit dit boek


    Taart ende Koeck

    • Veganistische heerlijkheden met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten
    • Recepten voor de allerlekkerste, luchtigste en smeuïgste cakes, chocotaarten en klassieke koekjes
    • Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Taart ende Koeck

  • Veganistische heerlijkheden met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten
  • Recepten voor de allerlekkerste, luchtigste en smeuïgste cakes, chocotaarten en klassieke koekjes
  • Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen
29,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay