Mince pie’s met pompoen van Jamie Oliver

Mince pie’s met pompoen van Jamie Oliver

Het recept voor deze mince pie’s met pompoen van Jamie Oliver, met vlokkig deeg, mincemeat, pompoen, amandelen en ahornsiroop, komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek.

Over dit recept schrijft hij: “Ik vind mince pies echt bij Kerstmis horen. Dit is mijn variant op het traditionele recept en ik denk dat de pompoen in de vulling ze iets interessanter en lichter maakt dan het klassieke mengsel.”

Ingrediënten mince pie's met pompoen

  • Vulling
  • 1 (1,2 kg) flespompoen
  • 1 pot mincemeat van 820 g van goede kwaliteit
  • 4 el ahornsiroop
  • 100 g geblancheerde amandelen
  • Deeg
  • 500 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 100 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 250 g boter (koud), plus extra om in te vetten
  • 3 grote eieren
  • 1 el halfvolle melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en rooster de hele pompoen 1 uur en 30 minuten, of tot hij gaar is. Snijd hem als hij voldoende afgekoeld is doormidden, verwijder de pitten en schep de helft van het zachte vruchtvlees in een kom (je hebt maar de helft nodig, dus bewaar de rest voor een ander recept, zoals de Pompoenpuree uit het boek).
  • Zeef intussen de bloem en poedersuiker voor het deeg boven een schoon werkvlak. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf ze tussen duim en wijsvinger door de bloem en suiker, tot je een fijn, kruimelig mengsel hebt. Kluts 2 eieren met de melk, doe ze bij het bloemmengsel en meng door elkaar tot je een bal deeg hebt. Kneed niet te lang, want het deeg moet wel kruimelig blijven. Bestuif je werkvlak met bloem, druk de bal deeg plat en bestuif met wat bloem. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.
  • Vet twee muffinblikken met 12 holtes in met boter. Doe het mincemeat en de ahornsiroop bij de afgekoelde pompoen in de kom, hak de amandelen, doe ze erbij en roer alles door elkaar. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met een deegsteker van 10 cm 24 rondjes uit en druk ze in de ingevette holtes. Verdeel de vulling over de holtes, steek rondjes van 8 cm uit de rest van je deeg, leg ze op de vulling en knijp de randjes rondom dicht. Als je deeg over hebt, kun je er ook wat leuke vormpjes op aanbrengen. Kwast de bovenkant van de pie’s in met geklutst ei. Behalve dat het mooi glimt, blijven de versieringen dan ook beter zitten.
  • Bak de pie’s 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten in de blikken afkoelen en stevig worden en stort ze op een rooster. Stuif er uit de hoogte een snufje poedersuiker op en zet ze op tafel. Heerlijk met een scheutje custard, of warm of koud bij de thee. Je kunt ze prima bewaren en ze zijn ook leuk om cadeau te geven.

Tip

Ik maak deze jongens graag van tevoren. Je kunt ze rechtstreeks uit de vriezer afbakken. Kwast ze in met geklutst ei en zet ze 35 minuten in de oven.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek

Jamie Oliver's Kerstkookboek

Jamie Oliver