Grieks kaasbrood met feta en oregano (Heel Holland Bakt)

Grieks kaasbrood met feta en oregano (Heel Holland Bakt)

Het recept voor dit Grieks kaasbrood met feta en oregano komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven.

Over dit recept schrijft hij: “Hoe Griekser de kaas, hoe Griekser het brood. Bij gebrek aan feta kun je ook heel goed restjes Hollandse kaas in dit brood verwerken. En zoals altijd: een lekkere kaas maakt een lekker brood. Bijzonder aan dit recept is dat je al direct kaas door het deeg kneedt.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Heel Holland bakt brood

    Robert van Beckhoven

    • De lekkerste broodrecepten van Robèrt van Beckhoven (jurylid Heel Holland Bakt)
    • Niet moeilijk, altijd lekker en met een prachtig eindresultaat
    • Zowel basisrecepten als feestelijke spektakelstukken

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten

Verder nodig

Bereidingswijze

  • 1 MENGEN EN KNEDEN Doe alle ingrediënten (gist en zout niet bij elkaar), behalve de extra kaas voor de vulling en de rijstemeel in de mengkom van de staande mixer en laat de motor 3 minuten op de laagste stand (stand 2 KitchenAid) draaien. Zet de mixer iets hoger en laat ongeveer 5-6 minuten op de hogere snelheid draaien.
  • 2 GLUTENCHECK Controleer of het deeg voldoende gluten heeft ontwikkeld door een beetje deeg te pakken en dit met beide handen uit elkaar te trekken, als kauwgum. Kun je het zo dun uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken en het scheurt niet, dan is het deeg goed. Laat het anders nog 1-2 minuten draaien, net zo lang tot het deeg voldoende elasticiteit heeft.
  • 3 OPBOLLEN Bol het deeg op: vorm op een licht met tarwebloem bestoven werkvlak een langwerpige vorm van het deeg en rol het op. Herhaal dit nogmaals en leg de bol met de mooie, gladde kant naar boven. Breng het deeg mooi op spanning door het deeg met één hand, met je handpalm, naar je toe te rollen. Doe dit heel rustig en zachtjes door met een aaiende beweging tegen de onderkant van de bol deeg te duwen.
  • 4 SPANNING CONTROLEREN Controleer: duw zachtjes op de bol, je voelt dat er meer spanning op staat en het deeg zachtjes terugveert. Dek het deeg af met een licht met tarwebloem bestoven keukendoek. Leg de doek er losjes overheen. Laat het deeg op een tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen: dit is de bolrijs.
  • 5 KAAS DOOR HET DEEG EN RUSTEN Kneed de kaas voor de vulling door het deeg en laat 15 minuten rusten.
  • 6 DEUKJES MAKEN Bol het deeg nogmaals op: trek het in de lengte uit en rol op. Leg het met de gladde kant naar boven en rol het met je handpalmen naar je toe tot er voldoende spanning op staat. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met de keukendoek en laat 45 minuten rijzen: dit is de tweede bolrijs. Verwarm tijdig de oven voor op 210 °C. Maak met je vingertoppen deukjes in het deeg en druk het in een platte, ovale vorm. Bestrooi heel licht met rijstemeel. Bak het kaasbrood in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.

Tip

Zonder zout is je brood smakeloos. Maar het zorgt er ook voor dat het deeg beter te verwerken is. En het geeft een beter volume, een krokantere korst en het houdt je brood langer vers. Zout houdt namelijk vocht vast.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Heel Holland bakt brood

    Robert van Beckhoven

    • De lekkerste broodrecepten van Robèrt van Beckhoven (jurylid Heel Holland Bakt)
    • Niet moeilijk, altijd lekker en met een prachtig eindresultaat
    • Zowel basisrecepten als feestelijke spektakelstukken

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Heel Holland bakt brood

Robert van Beckhoven

  • De lekkerste broodrecepten van Robèrt van Beckhoven (jurylid Heel Holland Bakt)
  • Niet moeilijk, altijd lekker en met een prachtig eindresultaat
  • Zowel basisrecepten als feestelijke spektakelstukken
9,00
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld