Aardbeien loaf

Aardbeien loaf

Een heerlijk ontbijtrecept, deze aardbeien loaf. Gemaakt met de eerste geoogste lente-aardbeitjes uit je eigen moestuin! Het recept komt uit het boek Vier seizoenen koken met Gartine van het leukste lunchrestaurantje in Amsterdam, Gartine (van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks).

Bij dit recept schrijven ze: “Maandag en dinsdag is Gartine gesloten. Wanneer we met vrienden en familie afspreken is dat meestal op de andere dagen. We eten dan wat na het werk in een van onze favoriete restaurants in Amsterdam of bij onze vrienden en familie. Maandag en dinsdag zijn heilig voor ons. Pure stilte in en rondom ons huis, alleen wat geluiden van onze kippen, vogeltjes en een tractor in de verte. En in alle stilte moestuinieren. Dan vieren we de lente met de eerste geoogste aardbeitjes en een glas bubbels.”

Ingrediënten aardbeien loaf

  • 150 g roomboter, gesmolten
  • 225 g suiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 135 g dikke griekse yoghurt
  • rasp van een limoen
  • 1 grote vanillepeul of twee kleintjes, merg uitgeschraapt
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g aardbeien en 150 g aardbeien om bij de loaf te serveren
  • olie om in te vetten

Verder nodig

  • cakevorm van 24 cm
  • bakpapier

Bereidingswijze aardbeien loaf

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier.
  • Doe de boter, suiker, eieren, yoghurt, limoenrasp en het vanillemerg in een kom en meng goed door elkaar met een garde. Zeef er het zelfrijzend bakmeel boven en spatel het door het beslag. Spatel voorzichtig de 125 g aardbeien door het beslag.
  • Schep het beslag in de beklede cakevorm. Maak de bovenkant van het beslag een beetje glad met een warme lepel. Bak de cake 60 à 70 minuten in het midden van de oven. Haal de loaf uit de oven, laat ongeveer 15 minuten afkoelen op een rooster en haal hem dan uit de vorm. Laat vervolgens helemaal afkoelen op het rooster.
  • Serveer met de extra aardbeien en eventueel vlierbloesemsiroop.

Tip

  • Wijntip: Jaillance, Clairette de Die Tradition, Frankrijk
  • Muziektip: Talk Talk, April 5th

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 29.99

Dit recept komt uit dit boek

Vier seizoenen koken met Gartine

Gartine

  • Proef de gerechten van Amsterdams leukste lunchrestaurantje nu ook thuis
  • Heerlijke moestuin-recepten (zo lekker, dat de NY Times en Time Out erover schrijven)
  • Met wijn- en muziektips: joie de vivre als lifestyle