Chocolade boomstam van Jamie Oliver

Chocolade boomstam van Jamie Oliver

  • 14-16
  • 1 uur, plus afkoelen
  • Jamie Oliver
  • Nagerecht

Het recept voor deze chocolade boomstam van Jamie Oliver, met zoete kastanjepuree, honingroom en gestampte honeycomb, komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek.

Over dit recept schrijft hij: “Deze Yule log (kerststronk of kerstboomstam, red.) haalt bij mij mooie herinneringen naar boven – het was een van de eerste desserts die ik als kind maakte – met kerst natuurlijk! Dit is een iets volwassener versie, maar hij is minstens even leuk om te maken.”

Ingrediënten chocolade boomstam van Jamie Oliver

  • Sponscake
  • 4 grote eieren
  • 75 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el cacaopoeder van goede kwaliteit
  • 2 tl vanillepasta
  • 2 el suiker
  • Vulling
  • 1 snufje kaneel
  • 1 blikje gezoete kastanjepuree van 250 g
  • 200 ml double cream of slagroom
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 Crunchie bar of 40 g Honeycomb (zie recept in het boek)
  • Botercrème
  • 150 g pure chocolade (70%) van goede kwaliteit
  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 150 g poedersuiker

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en bekleed een bakplaat van 25 x 30 cm met bakpapier. Splits de eieren en klop het eiwit met een snufje zout tot hij stijve pieken vormt. Klop er nu eerst geleidelijk de poedersuiker en vervolgens een voor een de dooiers door tot het mengsel lichtgeel en stijf is. Zeef er het meel en de cacao boven, voeg de vanillepasta toe en spatel alles heel voorzichtig met een lange metalen spatel door elkaar om het zo luchtig mogelijk te houden. Schep het beslag op de plaat, strijk het in een egale laag uit en bak de cake 8 tot 10 minuten, of tot hij net gaar is en terugveert wanneer je erop drukt.
  • Leg een groot vel bakpapier (35 bij 45 cm) op een werkvlak en strooi er de suiker in een egaal laagje op. Stort de cake wanneer hij nog warm is op het papier en trek het meegebakken stuk bakpapier er voorzichtig af. Leg de cake met de lange kant naar je toe, vouw het overtollige papier op en rol de cake met papier en al op (op die manier houd je de cake tijdens het afkoelen in vorm en komen er geen scheurtjes in). Laat afkoelen.
  • Roer voor de vulling een snufje kaneel door de kastanjepuree. Klop de room in een andere kom tot hij zachte pieken vormt en spatel er de honing door. Rol de cake uit en verwijder het papier. Bestrijk eerst met de kastanjepuree en vervolgens met de room en strooi er de fijngestampte Crunchie reep of honeycomb over. Rol de cake weer op en leg de rol in de koelkast. Maak intussen je botercrème. Smelt de chocola in een hittebestendige kom boven op een pan kokend water en laat even afkoelen. Klop de boter los in een staande mixer en voeg vervolgens met draaiende motor geleidelijk de poedersuiker en gesmolten chocola toe.
  • Haal de rol uit de koelkast, snijd er diagonaal een kwart af – dat wordt de zijtak –, leg de stukken net als op de foto op je plank en houd ze met een klodder botercrème op hun plek. Besmeer de hele boomstam met de crème en kras er met een vork nerven in. Stuif er wat extra poedersuiker en een snufje zeezout op en maak hem af met geschaafde chocola, suikerpareltjes en als je zin hebt plastic Bambifiguurtjes, of wat je maar wilt.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 34.99

Dit recept komt uit dit boek

Jamie Oliver's Kerstkookboek

Jamie Oliver

  • Tijdens het kerstfeest relaxed genieten van een heerlijk kerstmenu
  • Je inspiratiebron én hulplijn deze kerst
  • Vol heerlijke recepten voor de feestdagen, van echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties