Spekplaatkoek di mama

Spekplaatkoek di mama

Dit recept voor spekplaatkoek di mama komt uit het kookboek Smokey Goodness BBQ Feast on Fire van Jord Althuizen. In het boek vind je complete bbq-menu’s voor a day to impress. Plus Smokey Showpieces, voor wie gaat voor één all-out Smokey gerecht, en ideeën voor brunch en borrelbites.

Over het recept in het boek: “‘Zal ik een spekplaatkoek maken?’ Altijd als mijn moeder dit zei, gingen de oren van mij en mijn broer de lucht in en rolden we de mouwen alvast op. Want zodra de dampende schaal op tafel werd gezet, vergaten wij alles en iedereen om ons heen en knokten we om de laatste stukken. Een family recipe dus, dat op de toevoeging van wat bieslook na (sorry, ma) intact is gebleven; oven en bakplaat verwisselden we voor bbq en skillet. De uienchutney die we nog hadden staan van een ander recept bleek een killer combo, dus die kun je er ook bij maken en eroverheen lepelen.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Smokey Goodness BBQ Feast on Fire

    • Complete BBQ-menu’s voor a day to impress
    • Van Fancy Fire en Veggy Feast tot Smokey Italian en Yankee Classic
    • Plus Smokey Showpieces, voor wie gaat voor één all-out Smokey gerecht, en ideeën voor brunch en borrelbites
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij? >

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg van 12 x 12 cm
  • 1 beschuit
  • 8 plakken ontbijtspek
  • 150 g kaas, in plakken
  • 2 eieren
  • 4 el zure room
  • zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 mespuntje paprikapoeder
  • 1 el fijngehakt bieslook
  • UIENCHUTNEY
  • 10 uien
  • 1 el olijfolie
  • 5 el bruine basterdsuiker
  • 7 knoflooktenen
  • 300 g boter
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 stuks steranijs
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Verder nodig

  • skillet
  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • bakplaat

Bereidingswijze

  • Pel voor de chutney de uien en snijd ze in kwarten. Verhit 1 eetlepel olie in een skillet en bak de uien op het snijvlak tot donkerbruin/ zwart. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten toe. Laat langzaam garen tot de uien zacht zijn.
  • Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Bekleed de skillet met bakpapier en verdeel het bladerdeeg over de bodem, waarbij je een opstaande rand vormt.
  • Duw de overlappende randjes goed op elkaar en prik de bodem in met een vork. Verkruimel het beschuit en verdeel het over het bladerdeeg; dit vangt het vocht op en geeft een krokantere bodem. Beleg de bodem achtereenvolgens met de plakken spek en kaas. Klop de eieren los met de zure room en roer er wat zout en peper en het paprikapoeder en bieslook door. Verdeel het mengsel over de kaas. Zet de skillet op het rooster van de BBQ en sluit de deksel. Bak de spekplaatkoek in ongeveer 30 minuten gaar, tot het bladerdeeg krokant en de vulling goudbruin is. Rol je mouwen op, serveer de spekplaatkoek met de lauwwarme uienchutney en gebruik je ellebogen om je tafelgenoten op afstand te houden terwijl je stuk na stuk verorbert.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Smokey Goodness BBQ Feast on Fire

    • Complete BBQ-menu’s voor a day to impress
    • Van Fancy Fire en Veggy Feast tot Smokey Italian en Yankee Classic
    • Plus Smokey Showpieces, voor wie gaat voor één all-out Smokey gerecht, en ideeën voor brunch en borrelbites
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Smokey Goodness BBQ Feast on Fire

  • Complete BBQ-menu’s voor a day to impress
  • Van Fancy Fire en Veggy Feast tot Smokey Italian en Yankee Classic
  • Plus Smokey Showpieces, voor wie gaat voor één all-out Smokey gerecht, en ideeën voor brunch en borrelbites
22,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay