Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Tarte tatin van trostomaat met selderij

Tarte tatin van trostomaat met selderij

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 125 g suiker
  • 75 g boter
  • 6 el balsamicoazijn
  • ca. 500 g trostomaten (afhankelijk van grootte tomaat en bakvorm)
  • een paar takjes selderij
  • peper
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • losgeklopt ei
  • zout

Verder nodig

  • quichebakvorm (of meerdere kleine vormpjes, of een muffi nvorm voor kleine taartjes)
  • bakkwastje

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smelt in een pan de suiker met boter en azijn en laat karamelliseren tot lichtbruin. Giet de karamel over in je bakvorm.
  • Snijd de tomaten doormidden, snijd de stelen van de selderij in kleine stukjes en mix ze met de tomaten. (Bewaar de blaadjes van de selderij voor de garnering.) Bestrooi de mix van de tomaten en selderij met een snuf peper en leg ze met het snijvlak naar beneden in je bakvorm.
  • Dek af met het bladerdeeg en stop de randjes goed in. Kwast het deeg licht in met wat ei en strooi er een snufje zout over.
  • Zet nu in de oven en bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin.
  • Haal de taart uit de oven, leg een bord ondersteboven op de vorm en draai vorm en bord in een soepele beweging om. Zorg dat het taartje op het bord valt. Garneer vervolgens met de selderijblaadjes.

Tip

Het ei met zout op de bovenkant (wat de onderkant wordt) maakt hem echt af. Niet vergeten!

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Vegetarisch?

Dit recept voor tarte tatin van trostomaat met selderij komt uit het kookboek Buiten eten met Pieter Kok. Pieter Kok is een echte thuiskok en radioman, vroegere sidekick van Gerard Ekdom, en kookte bij RTL4’s Koffietijd en FoodFirst Network. Tegenwoordig presenteert hij de ochtendshow van NH Radio. Met zijn boek inspireert hij je met de lekkerste zomerrecepten voor buiten.

Over dit recept in het boek: ‘Ooit at ik een tarte tatin van bietjes, gemaakt door Astrid van der Meer, hier uit het dorp. Ze runt tegenwoordig een geweldige foodtruck die iedere woensdag op het pleintje staat. Maar door die bieten-tarte tatin ben ik gaan experimenteren met andere variaties. Koud zijn ze ook geweldig, dus maak ze lekker van tevoren en neem mee!’

Inkijkexemplaar van