Tajine met lamsvlees, pompoen en kikkererwten

Tajine met lamsvlees, pompoen en kikkererwten

Het recept voor deze tajine met lamsvlees, pompoen en kikkererwten komt uit het boek (H)eerlijk van actrice en Oscar-winnares Gwyneth Paltrow, model, actrice en oprichter van online community GOOP.

Over dit recept schrijft Gwyneth Paltrow: “Deze smakelijke en verwarmende schotel maakt van mager lamsvlees het comfort food bij uitstek. Serveer het gerecht met gekookte gierst, dat het aanzien en de textuur heeft van couscous maar glutenvrij is en alle heerlijke sappen uit de tajine opneemt.”

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten

  • 20 g korianderblad, plus 2 el grof gehakt voor erbij
  • 6 tenen knoflook, gepeld
  • 5 cm verse gemberwortel, geschild
  • 1 kleine rode ui, gepeld en grof gehakt
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl versgemalen zwarte peper
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • grof zeezout
  • 700 g ontbeende lamsbout, in blokjes van 5 cm gesneden
  • een snuf saffraan
  • 500 ml kippenbouillon (zie boek)
  • 1 blik kikkererwten van 400 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 700 g flespompoen, geschild en ontpit, in stukken van 5 cm gesneden
  • 1 kleine ingelegde citroen, fijngehakt

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Doe het korianderblad, de knoflook, gember, ui, komijn, peper en olijfolie plus een flinke snuf zout in een krachtige blender. Pureer alles tot een fijn mengsel. Leg het lamsvlees in een grote kom en giet de marinade erover. Hussel alles met de hand zodat al het vlees bedekt is met marinade. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem minstens 6 uur of een hele nacht in de koelkast.
  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het in een halfuur op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 165 °C en doe het lamsvlees plus alle marinade in een grote zware pan (wij gebruiken een Le Creuset-pan) op halfhoog vuur. Bak het vlees onder nu en dan omscheppen tot alle stukken mooi bruin zijn in ruim 15 minuten (doe dit in porties als het vlees niet in één laag in de pan past). Strooi de saffraan over het vlees als dat net bruin is, schep het om en giet de kippenbouillon erbij. Breng het mengsel aan de kook en schraap met een houten lepel eventuele aanbaksels van de bodem. Zet het vuur uit.
  • Knip een stuk bakpapier in de maat van de pan, frommel het tot een bal en maak het vochtig. Strijk het vochtige papier glad en leg het als een deken over het lamsvlees (dit houdt het vocht vast). Leg het deksel op de pan en zet hem 1,5 uur in de oven. Haal dan het deksel van de pan en leg het bakpapier apart. Roer de kikkererwten en pompoen door het gerecht, leg het bakpapier en het deksel er weer op en zet de pan nog een halfuur in de oven. Het vlees moet smelten op de tong en de pompoen gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Breng de tajine op smaak met zout. Strooi er de ingelegde citroen en gehakte koriander over en serveer direct.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van