Het recept voor deze risotto op z’n Piemontees komt uit het (kook)boek Eten met Franciscus, met niet alleen recepten van Paus Franciscus (Jorge Bergoglio) maar ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie op spiritualiteit, vriendschap en gastronomie. Opgetekend door Roberto Alborghetti.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten risotto op z’n Piemontees

  • 1 l zelfgemaakte groentebouillon
  • 1 ui
  • klontje boter (ca. 20 gram)
  • 250 g risottorijst
  • half glas droge witte wijn
  • 4 el geraspte grana padano
  • klontje boter

Bereidingswijze risotto op z’n Piemontees

  • Breng eerst ongeveer 1 liter zelfgemaakte groentebouillon aan de kook. Schil ondertussen 1 ui en hak hem fijn. Smoor hem in een klontje boter (ca. 20 gram) in een pan. Voeg hier 250 gram risottorijst, liefst Carnaroli, aan toe en laat die ongeveer 2 minuten karamelliseren. Roer de rijst af en toe met een houten lepel om, zodat hij gelijkmatig bakt zonder aan te branden. Meng de rijst met een half glas droge witte wijn en laat de alcohol verdampen.
  • Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je de risotto voorzichtig blijft roeren. Doe er telkens een scheutje bouillon bij zodra de rijst droog komt te staan. De rijst moet altijd in een laagje bouillon blijven staan.
  • Na ongeveer een kwartiertje kun je de rijst proeven, dan moet hij precies gaar zijn. De korrels moeten vrij zacht zijn en niet te droog. Neem de pan van het vuur en breng de rijst op smaak met 4 eetlepels geraspte grana padano en een klontje boter. Goed doorroeren. Laat de risotto een paar minuten rusten en serveer terwijl hij nog goed warm is.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 20

Dit recept komt uit dit boek

Eten met Franciscus

Roberto Alborghetti

  • Over de visie van Paus Franciscus op eten: dé manier om relaties te bouwen, herinneringen en cultuur over te dragen en bewust met de schepping om te gaan
  • Zijn favoriete recepten én specialiteiten
  • Over Paus Franciscus: zijn leven, zijn memoires en visie op spiritualiteit, vriendschap en gastronomie