Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Stoofvlees met rijst en sinaasappel

Stoofvlees met rijst en sinaasappel

0 / 5. 0

Ingrediënten stoofvlees met rijst en sinaasappel

  • 1 kg lamsstoofvlees (schouder zonder bot)
  • 2 uien
  • arachideolie
  • 2 el advieh (zie boek)
  • 500 g basmatirijst (gewassen & geweekt, zie boek)
  • 1 winterwortel
  • 200 g grote, gele rozijnen (bij de Midden-Oosterse, Turkse of Marokkaanse winkel)
  • 75 g gedroogde sinaasappelschil (bij de Midden-Oosterse winkel)
  • 75 g boter

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in stukjes en de uien fijn. Verhit een flinke scheut olie in een stoofpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de uien, de advieh en wat zout toe en bak ca. 10 minuten op laag vuur mee. Voeg zo veel heet water toe dat het vlees net onder staat. Stoof met het deksel op de pan op laag vuur in ca. 1½ tot 2½ uur zachtjes gaar.
  • Laat de gewassen en geweekte rijst goed uitlekken. Schil en rasp de wortel. Was de rozijnen en de sinaasappelschillen. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de wortel, rozijnen en sinaasappelschillen totdat de rozijnen en schillen mooi opgezwollen zijn.
  • Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Kook de rijst in ca. 7 minuten beetgaar en giet deze goed af in een grote zeef. Meng de rijst met de gebakken wortel, sinaasappel en rozijnen (en de gesmolten boter), en doe hem dan in een paar scheppen terug in de pan (niet in één keer in de pan kieperen, dan wordt de rijst niet luchtig). Prik met de steel van een houten lepel in de rijst een paar stoomgaatjes tot op de bodem. Wikkel een schone theedoek om het deksel van je rijstpan en laat de rijst, met het deksel op de pan, op zeer laag vuur, in ca. 30 minuten verder gaar worden. Op deze lage temperatuur kun je de rijst laten staan, totdat je het gaat serveren. Serveer Gala’s rijst met het stoofvlees.

Tip

De sinaasappelschillen kun je ook makkelijk zelf maken. Snijd de schil van 1 of 2 sinaasappels in dunne reepjes. Kook de schillen kort in kokend water en spoel ze direct af. De schillen zijn een beetje bitter, maar vind je dat niet lekker, herhaal dan het koken in ruim schoon water en het afspoelen twee keer.

Het recept voor dit stoofvlees met rijst en sinaasappel komt uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Over dit recept schrijven ze: “Gala (tante) Parwien Sana is onze aangetrouwde familie. Ze komt uit Afghanistan en kan fantastisch koken. Haar rijst is legendarisch. Als zij rijst maakt en Merijn is er niet bij, dan móét Nadia gewoon een portie voor Merijn meenemen. Deze rijst is zoet, kruidig en verleidelijk, en bijzonder met én zonder vlees. Rijst is in landen als Pakistan, Iran, India en Afghanistan het allerbelangrijkst: het bewijs dat je echt goed kunt koken!”

Inkijkexemplaar van