Het recept voor deze racletteburger komt uit het kookboek Smokey Goodness Winter BBQ van Jord Althuizen.

Over dit recept schrijft hij in zijn boek: “Geur is altijd een krachtige boost voor je geheugen. Het aroma van smeltende raclette is zo krachtig dat het de meest verstofte herinneringen aan de après-skirestaurants weer terughaalt. Met één flinke snuif ben je precies weer daar, tussen je vrienden met gloeiende wangen van de warmte en de talloze vliegende herten die na de laatste afdaling achterovergeslagen zijn. Raclette is het summum van wintersport-eten en daarom mag een burgervariant in dit bbq-boek niet ontbreken. Ga voor de onvervalste raclette-samenstelling en maak eerst de bacon potato bbq buns (zie recept in het boek), dan heb je een topper van een winterburger in je handen.”

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten

Verder nodig

  • BBQ met deksel voor direct grillen
  • gietijzeren grillrooster
  • kernthermometer

Bereidingswijze racletteburger

  • Bereid een BBQ met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
  • Meng voor de mosterdmayonaise alle ingrediënten vlot door elkaar.
  • Snijd de burgerbuns doormidden en rooster ze kort op de hete grill. Bak het speck krokant op het rooster en zet opzij. Bestrooi de burgers met grof zeezout en versgemalen zwarte peper en gril ze aan beide zijden tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 48 °C. Beleg ze met de plakken raclette en laat de kaas smelten terwijl je de burgers verder gaart tot maximaal 56 °C.
  • Verdeel over elke onderste helft van de burgerbun 1 eetlepel mosterdmayonaise, leg hierop het gegrilde speck en verdeel de augurkjes en zilveruitjes erover. Leg de gegrilde burgers erop, geef de bovenste broodkapjes nog een goede lik mosterdmayonaise en dek de burgers ermee af. Vouw twee handen om de burger, sluit je ogen, neem een hap en neurie met volle mond je favoriete apres-skinummer.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 27.5

Dit recept komt uit dit boek

Smokey Goodness Winter BBQ

Jord Althuizen

  • Met dit boek kom je ook de winter meer dan warmpjes door
  • Met echt winterse recepten als home smoked salmon, wild boar on the grill en wintersportfavourites (yes, raclette!)
  • Tot aan een volledig Smokey Goodness-style kerstmenu toe: van aperitief tot dessert, alles van de barbecue