Het recept voor deze kip in klei komt uit het boek Smokey Goodness 3 van barbecue-held Jord Althuizen.

Over dit recept schrijft hij: “Met een wat avontuurlijke instelling maak je van een eenvoudige hele kip een bijzonder freestyle bbq-gerecht. Door de kip in bladeren en klei te verpakken heb je namelijk geen grill, bbq of smoker nodig. Handig dus als je nog eens door de bush gaat trekken en je geen volledige bbq-uitrusting bij je hebt. Geen uitgestrekte bush in je achtertuin? Hark dan die bloemen opzij, zet een hitteschild voor je schutting en fire away! Voor de smaken duiken we in het noord-afrikaanse keukenkastje en gaan we aan de slag met ras el hanout en za’atar, specerijenmengsels die door de populariteit van de midden-oosterse keuken hier prima verkrijgbaar zijn. De klei ligt niet in de supermarkt maar die vind je in elke hobbywinkel. Vertel daar ook vooral waar je hem voor gaat gebruiken – trust me: de blik die je dan van de winkelmedewerker krijgt is goud waard.”

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij? >

Ingrediënten

Verder nodig

  • kampvuur
  • bananen- of koolbladeren
  • keukentouw
  • 5 kg boetseerklei
  • aluminiumfolie (back-up)
  • kernthermometer
  • avontuurlijke instelling en een BBQ-buddy

Bereidingswijze

  • Stook een flink kampvuur en zorg voor een groot kolenbed van minimaal 60 cm doorsnee. Bestrooi de kippen terwijl het vuur raast royaal met zout en versgemalen zwarte peper, vanbinnen en -buiten, en vul ze met de knoflooktenen. Wrijf de buitenzijde van de kippen in met ras el hanout. Stoom de bananen-of koolbladeren kort boven een dampende pan kokend water; dat maakt de bladeren soepel en voorkomt scheuren tijdens het wikkelen.
  • Verpak elke kip goed in bladeren en gebruik keukentouw om de pakketjes goed gesloten te houden. Vraag een BBQ-buddy om je hierbij te helpen: hij houdt de pakketjes dicht terwijl jij knoopt. Maak van de klei steeds een platte schijf van 1 cm dik en vouw die om de kip heen. Plak de schijven goed aan elkaar vast zodat de kip uiteindelijk helemaal is bedekt met klei. Plak de naden goed aan elkaar om te voorkomen dat de klei gaat scheuren, want dan ontsnapt er stoom en dat wil je niet.
  • Leg de ingepakte kippen op het kolenbed, schep er wat kooltjes op en omheen, en gaar ze in circa 1 uur gaar. De truc is om een niet te heet vuur te maken, anders wordt de klei te hard en scheurt hij. Maak ondertussen de tzatziki door alle ingrediënten te mengen en rooster de naan-broodjes gaar. Breek de klei een klein stukje open met de achterkant van een groot mes en controleer of het vlees in de dij een kerntemperatuur van 72 °C heeft bereikt. Zo ja, breek de klei dan verder open en serveer de kip met de verse tzatziki. Zo niet, verpak hem dan in aluminiumfolie en gaar nog even verder.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 27.5

Dit recept komt uit dit boek

Smokey Goodness 3

Jord Althuizen

  • Ontdek de Zuid-Afrikaanse braai
  • Het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk
  • Nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts