Hete bliksem met gerookte haring

Hete bliksem met gerookte haring

Dit recept voor hete bliksem met gerookte haring komt uit het kookboek Vis uit blik 2 van Bart van Olphen, viskenner en oprichter en eigenaar van de duurzame visonderneming Fish Tales.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten hete bliksem met gerookte haring

  • 300 g kruimige aardappels, geschild, gehalveerd
  • 150 g zure appels (zoals goudrenet), klokhuizen verwijderd, in blokjes
  • 75 g roomboter, in gelijke stukjes gesneden, plus een extra klontje
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 ml volle melk
  • 1 blikje gerookte haring (a 125 g), uitgelekt (100 g), in stukken
  • 1 bosui, in dunne ringen
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

  • Doe de aardappels onder in een grote kookpan en leg daarop alle appelblokjes. Giet er zo veel water bij dat alles net onderstaat, voeg wat zout toe en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Laat in 15-20 minuten gaarkoken.
  • Verhit ondertussen het klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui zacht en glazig. Zet apart.
  • Giet de aardappels en appels af en voeg de ui en melk toe. Breng op smaak met zout en peper. Stamp het geheel met een pureestamper tot de fijne of grove structuur die jij het lekkerst vindt. Leg de haring op de warme stamppot en doe het deksel terug op de pan om de hete bliksem warm te houden en de haring op temperatuur te laten komen.
  • Laat de stukjes boter al roerend smelten. Na ongeveer 30 seconden ontstaan er belletjes en wat schuim. Blijf roeren tot de boter begint te verkleuren; pas wel op dat hij niet verbrandt. Schenk de bruine boter in een kommetje.
  • Verdeel de hete bliksem over twee borden en leg op elke portie wat stukken haringfilet. Serveer met wat bruine boter en bosui erover.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 18.5

Dit recept komt uit dit boek

Vis uit blik 2

Bart van Olphen

  • Watertandlekker eten met duurzame vis uit blik
  • Nieuwe editie vol heerlijke recepten, met fotografie van David Loftus, voor eindeloze variatie
  • Met mooie verhalen over duurzaam vissen