Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Cottage pie uit de moestuin met knolgroenten (Jamie Oliver)

Cottage pie uit de moestuin met knolgroenten (Jamie Oliver)

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote preien
  • 3 wortels
  • 500 g knolraap
  • 500 g knolselderij
  • olijfolie
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 kg aardappels
  • 40 g boter
  • 1 scheutje halfvolle melk
  • 1 ui
  • 1 tl Marmite
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 blik (400 g) groene linzen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 190 °C/gasovenstand 5. Doe het eekhoorntjesbrood met 600 ml kokend water in een blender. Maak de preien schoon en snijd ze in 2 cm brede ringen. Schil de wortels, knolraap en knolselderij, en snijd ze in ongeveer even grote stukjes. Schenk 2 eetlepels olie in een grote, zware ovenbestendige braadpan op matig vuur, ris er de rozemarijn bij. Bak de naaldjes 1 minuut, om ze lekker krokant te maken, en schep ze met een schuimspaan op een bord. Doe het komijnzaad en de gesneden groenten in de pan, voeg een snuf zeezout en zwarte peper toe en blijf 30 minuten regelmatig roeren.
  • Schil intussen de aardappels, snijd ze in grove stukken, kook ze 15 minuten in een pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, en laat ze goed uitlekken. Stamp ze met de boter en melk tot puree, en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Snijd de ui in kwarten, doe de partjes met de Marmite en tomatenpuree bij het eekhoorntjesbrood in de blender, en maal alles fijn. Giet het mengsel in de pan met groenten en blijf 20 minuten regelmatig roeren en over de bodem schrapen, of tot het mengsel mooi donker en gekaramelliseerd is.
  • Doe de linzen (met vocht en al) erbij, breng aan de kook en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Verdeel de aardappelpuree over de groente en zet de pan 30 minuten in de oven, of tot de bovenkant licht goudbruin is en aan de rand pruttelt. Strooi er de krokant gebakken rozemarijn op.
  • Serveer met eenvoudig gestoomde seizoensgroenten – een echte topper!

Tip

In plaats van linzen gebruik ik soms ook borlotti- of witte bonen – allebei erg lekker.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze cottage pie uit de moestuin met knolgroenten, eekhoorntjesbrood, marmite & crispy rozemarijn komt uit het boek VEG van Jamie Oliver.

Inkijkexemplaar van



VEG

Jamie Oliver

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Heel goed, superlekker eten dat toevallig geen vlees bevat
  • Van eenpansgerechten, curry’s, stoofgerechten, salades, pasta, taarten, rijst en noedels, burgers en soepen tot vrijdagavondhapjes en brunchgerechten
  • Voor elke soort eter: of je nu een of twee keer per week geen vlees wilt eten, een vegetarische levensstijl nastreeft of gewoon briljante nieuwe smaakcombinaties wilt proberen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔