Het recept voor deze boerenkool komt uit het boek Hollandse happen van Blond Amsterdam, de shop van Femque van Geffen en Janneke Dröge met cadeau-artikelen waar je blij van wordt.

Over dit recept in het boek: “Boerenkool is een echte wintergroente, verkrijgbaar van ongeveer september tot half maart. Boerenkool en ook spruitjes werden vroeger alleen maar lekker gevonden wanneer ‘eerst de vorst erover was gegaan’. Dat wil zeggen: deze groenten werden pas na de eerste nachtvorst gegeten. Door de lage temperatuur werd veel ongedierte op de plant gedood; ook vond er een kleine smaakverandering plaats.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Hollandse happen

    Blond Amsterdam

    • Genieten van oer-Hollandse recepten uit oma's tijd
    • De beste gehaktballen, de lekkerste kroketten en beste stamppotten van toen, met een originele Blond Amsterdam-twist van nu
    • Leuk om te geven of te krijgen
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten

  • 500 g gesneden of 1 kg ongesneden boerenkool
  • 1-2 schouderkarbonaden of 500 g vleeskrabbetjes of spareribs
  • zout
  • peper
  • 1 kg aardappelen (kruimige)
  • melk
  • eventueel azijn

Bereidingswijze

  • Stroop de bladeren van de nerven, was ze en snijd ze fijn. Overgiet de kool vervolgens met kokendheet water (doe dat ook bij boerenkool die je gesneden hebt gekocht). De kool slinkt erdoor en de kleur blijft mooier.
  • Leg de schouderkarbonaden of vleeskrabbetjes in een pan en giet er circa 3-4 dl heet water bij. Voeg zout en peper toe en laat de karbonaden of vleeskrabbetjes in 30 minuten (dikkere vleeskrabbetjes wat langer, zo’n 45 minuten) op een zacht vuur gaarkoken.
  • Schil in die tijd de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Overgiet de gesneden boerenkool met kokend water en laat de kool goed uitlekken.
  • Haal het vlees uit de pan en kook in de bouillon de aardappelen met daarop de boerenkool in circa 25 minuten gaar. Giet het kookvocht af maar bewaar dat. Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar. Voeg zo veel van het kookvocht en/of melk toe dat een smeuïge stamppot ontstaat.
  • Haal het vlees van het bot en snijd dat klein. Meng het door de stamppot en voeg eventueel een scheutje azijn toe.

Tip

Vorm de ballen met natte handen. Alle koolsoorten, behalve bloemkool en zuurkool, worden door te lang koken zwaar verteerbaar. Nog een nadeel van te lang koken: de koollucht is niet te harden!

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Hollandse happen

    Blond Amsterdam

    • Genieten van oer-Hollandse recepten uit oma's tijd
    • De beste gehaktballen, de lekkerste kroketten en beste stamppotten van toen, met een originele Blond Amsterdam-twist van nu
    • Leuk om te geven of te krijgen
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Hollandse happen

Blond Amsterdam

  • Genieten van oer-Hollandse recepten uit oma's tijd
  • De beste gehaktballen, de lekkerste kroketten en beste stamppotten van toen, met een originele Blond Amsterdam-twist van nu
  • Leuk om te geven of te krijgen
20,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay