Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze zelfgemaakte plantaardige melk van Marjolein Dubbers komt uit het boek Het energieke vrouwen voedingskompas.
Over dit recept schrijft Marjolein: “Ik wil je aanmoedigen om zelf je plantaardige melk te maken. Dit is lekkerder, goedkoper maar vooral ook veel gezonder dan de dure pakken uit de supermarkt die voornamelijk uit water bestaan en waar de gezonde stoffen door het verhitten en verpakken grotendeels uit verdwenen zijn. Gebruik voor dit recept altijd ongebrande noten, pitten en zaden.
Noten, zaden en pitten zorgen voor zink, magnesium, selenium en de belangrijke vitamines B die je energie geven. Walnoten zorgen voor de gezonde omega 3-vetten. Haver, noten, zaden en pitten bevatten helaas wel fytinezuur, wat de opname van vitamines en mineralen in je darmen kan belemmeren. Hun voedingswaarde kun je verhogen door ze een nachtje te weken, waardoor het fytinezuur ook grotendeels verdwijnt.
Mijn favorieten om melk van te maken zijn witte amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en havervlokken.”