Kombucha zelf maken

Kombucha zelf maken

  • voor 2 liter
  • Voorbereiding: 1,5 uur | Staan: 1-4 weken
  • Adam Elabd
  • Drankjes

Kombucha zelf maken? Hieronder lees je hoe je kersen kombucha met earl grey maakt. Kombucha is een brouwsel van gefermenteerde thee. Het drankje is populair in Rusland, China en Japan. De unieke symbiose van gist en bacteriën zorgt voor een heerlijke en gezonde drank.

De kombucha hieronder is een roze drank die een verfijnde kersen- en bergamotsmaak combineert met het bruisende zuur van kombucha. Zo ontstaat een even unieke als verfrissende drank. Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.

Voor het maken van deze kombucha heb je een SCOBY nodig. SCOBY is de Engelse afkorting van ‘symbiotische kolonie van bacteriën en gist’ en slaat op de gelatineuze schijf die ontstaat op actieve kombucha of jun. Een SCOBY is makkelijk te kweken, te splitsen en met anderen te delen. Hoe je dat doet lees je in het boek. Je kunt ook een SCOBY kopen.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Fermenteren

    Adam Elabd

    • Het meest complete handboek voor fermenteren
    • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
    • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit

Wil je meer recepten uit de categorie Suikervrij? >

Ingrediënten kombucha zelf maken

  • 3 el losse of 5-8 zakjes earl grey-thee
  • 2 l kokend water
  • 85 g 85 g rietsuiker
  • 125 ml naturel kombucha (uit de winkel of zelfgemaakt)
  • 1 SCOBY
  • 450 ml ongezoet kersensap

Verder nodig

  • 1 weckpot van 2 liter
  • flessen om te vullen

Bereidingswijze kombucha zelf maken

  • Doe de thee in een grote hittebestendige kom met een brede opening. Giet kokend water over de thee. Laat alles onafgedekt staan en tot kamertemperatuur afkoelen. (Daarbij verdwijnt veel van de bergamotolie, die de fermentatie kan belemmeren.)
  • Zeef de thee in de pot en laat bovenin minstens 7,5 cm vrij. Voeg de suiker toe en los hem roerend op. Roer er grondig de kombucha door.
  • Leg de SCOBY op de vloeistof. Bedek de opening van de pot met een doekje en zet het met een elastiekje vast. Zet de pot op een warme, donkere plaats en laat hem, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, 1-4 weken staan.
  • Wacht tot je tevreden bent met de fermentatie, en giet de kombucha in de steriele flessen, maar niet verder dan tot de hals.
  • Giet kersensap in elke fles maar laat bovenin een ruimte van 2,5 cm vrij.
  • Laat de flessen op kamertemperatuur 1-3 dagen (of langer als het kouder is) carboniseren voordat je ze in de koelkast zet. Kombucha is daar maandenlang houdbaar.

Tip

Ook andere theesoorten zijn bruikbaar, mits zonder smaakjes of specerijen die de werking van de gisten en bacteriën kunnen verhinderen of verzwakken. In de fase van de botteling kun je extra smaken toevoegen zonder de SCOBY onbruikbaar te maken.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Fermenteren

    Adam Elabd

    • Het meest complete handboek voor fermenteren
    • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
    • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Fermenteren

Adam Elabd

  • Het meest complete handboek voor fermenteren
  • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
  • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit
22,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld